Translate

Freitag, 25. Januar 2019

Mon chéri torta-neodoljivi Ferrero ukus

"Mon chéri" na francuskom znači "moj dragi" je jedan od najpoznatijeg Ferrero proizvoda. Magični i neponovljivi ukus višnje u posebnom likeru u zagrljaju crne čokolade, koja pucketa u ustima je unikatna. Odavno sam planirala da napravim ovu tortu i ovih dana sam i uradila sa puno ljubavi za rodjendan drage osobe. Savršena torta od zdravih sastojaka, razbudjuje sva čula.
Sastojci za biskvit 24-26 cm prečnika:
  • 6 jaja 
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 75 g brašna
  • 50 g gustina
  • 50 g kakao praha (bez šećera)
Fil:
  • 6 dl slatke pavlake
  • 1 tegla kompota od višanja
  • 3 kesice kremfix-a za šlag
  • 1 kesica preliva za (voćne) torte (Tortenguss)
  • 14 komada Mon chéri praline 
  • malo likera od višnje 
Za dekoraciju:
  • 3 dl slatke pavlake
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • nekoliko komada Mon chéri praline
  • nekoliko komada koktel višanja
Priprema:
1. Pripremimo kalup za tortu prečnika 24 cm, dno obložimo papirom za pečenje.
Belanca odvojimo od žumanaca i belanca ulupamo sa soli, zatim dodamo šećer i vanilin šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne istopi. Posebno umutimo žumanca i dodamo u sneg od belanaca.
Posebno pomešamo brašno, gustin i kakao prah i prosejemo u smesu od jaja. Veoma oprezno varjačom izmešamo, pazimo da ne "izlomimo" sneg. Smesu stavimo u kalup, poravnamo i stavimo u pećnicu na 180 stepeni, u rernu sa ventilatorom na 160 stepeni. Pečemo oko 30 minuta. Iglom za kolače ili čačkalicom probamo da li je testo pečeno. Koru nožem odvojimo od stranice kalupa i ostavimo tako u kalupu da se ohladi.
2. Ohladjen biskvit poprečno presečemo na dva dela, tako da dobijemo tri jednake kore. Kompot od višnje ocedimo, sok sačuvamo. Sok od višanja i preliv za tortu skuvamo po uputstvu, dodamo višnje i ostavimo malo da se ohladi. Donju koru i srednju koru poprskamo likerom, zatim po donjoj kori rasporedimo višnje. 
3. 14 komada Mon chéri čokolada istopimo iznad vodene pare, voda ne sme da vri. Ulupamo 6 dl slatke pavlake sa najmanje 30% masti, dodamo šećer u prahu i kremfix za šlag. U istopljeni i malo ohladjeni Mon chéri  dodamo 4-5 kašike ulupane slatke pavlake i pomešamo, zatim dodamo u ostatak šlaga i oprezno pomešamo. 
4. Postavimo jedan prsten za tortu oko donje kore i polovinu čokoladnog šlaga rasporedimo po višnjama. Stavimo drugu koru i po njoj ostatak čokoladnog šlaga  i poklopimo sa trećom korom, dlanovima malo pritisnemo da se dobro sjedini. Stavimo na hladno mesto.
5. Ulupamo 3 dl slatke pavlake, dodamo prah šećer i vanilin šećer.  Spolja premažemo tortu šlagom i po ukusu je ukrasimo koktel višnjama, Mon chéri čokoladom i sa šlagom iz šprica za tortu. 
                                                        Bon appetit!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen