Translate

Mittwoch, 16. Januar 2019

Kremčorba od sočiva i paradajza - zdrava hrana

Ova čorbica je još jedan primer da jednostavan obrok bez mesa može biti i te kako ukusan, koja je ne samo ukusna nego je i veoma zdrava. Zašto je zdrava? Naime kuvan paradajz je zdraviji od svežeg, jer sadrži mnogo više likopena od svežeg. Likopen iz paradajza štiti od karcinoma, a pored likopena sadrži i niz drugih sastojaka sa antioksidativnim svojstvima. Drugi veoma bitan sastojak ove čorbe je čili, koji je takodje zdrava i moćna biljka. Čili sadrži vitamine: A, B1, B2, B6 i C, zatim deluje antiupalno, poboljšava probavu, ublažava bol, doprinosi mršavljenju itd. Sočivo je odličan izvor proteina, pomaže varenju, doprinosi mršavljenju, stabilizuje šećer u krvi, snižava holesterol itd. O djumbiru i kurkumi nije ni potrebno ovde opširnije pisati, svima je dobro poznato koliko su zdravi.
Za ovu čorbu sam koristila crvena sočiva, ali možete je napraviti od bilo koje vrste.
Jedna porcija supe sadrži svega 279 kcal.
Sastojci za 4 porcije:
  • 2 glavice luka Šalota ( veoma aromatičan i zdrav)
  • 2 češnja belog luka
  • komadić djumbira ( 20 g)
  • manji čili
  • 2 šargarepe
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 200 g crvenog sočiva
  • 400 g seckanog paradajza iz konzerve
  • 1 litar supe od povrća 
  • morska so, biber
  • 1/2 kafene kašike kurkume 
  • 1/2 veze peršuna
  • 2 kašike kisele pavlake (ne mora)
Priprema:

1. Očistimo šalotu, beli luk, djumbir i iseckamo na sitne kocke. Čili po dužini presečemo na pola, izvadimo semena i operemo i sitno iseckamo. ( Ja ne odstranjujem semena, volimo ljutu hranu.) Očistimo i šargarepe, takodje ih sečemo na sitne kocke.
2. Zagrejemo maslinovo ulje, dodamo luk i dinstamo 2 minuta. Dodamo beli luk, djumbir i čili, dalje dinstamo još 4 minuta. 
3. Operemo sočivo, dodamo povrću zajedno sa seckanim paradajzom. Dolijemo supu od povrća, posolimo, pobiberimo i dodamo kurkumu. Poklopimo posudu, kada je supa provrela smanjimo temperaturu da se polako kuva i kuvamo 25 minuta. Sa štap-mikserom malo izmiksamo, mogu ostati poneki komadići povrća i sočiva, ne smeta. Ako je potrebno dodamo još malo vode, soli-
4. Peršun operemo, osušimo i iseckamo. Serviramo čorbu u tople tanjire. U svaki tanjir dodamo malo kisele pavlake (ne mora, može i bez) i pospemo sa sitno iseckanim peršunom.

                                                                 Prijatno!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen