Translate

Samstag, 4. April 2020

Kolač sa makom i višnjama

Voće koje najčešće koristim za kolače jesu višnje. Volimo i kolače sa makom. Ovaj kolač je odlična kombinacija višanja i maka, kiselkasta aroma višanja, prošarana slatkom aromom maka.
Ukoliko do sada niste ga probali, preporučujem ovaj kolač.

Sastojci za testo:
  • 30 dkg brašna
  • 5 dkg šećera
  • 15 dkg putera
  • 3 žumanca
  • 3-4 kašike kisele pavlake
  • 1/2 kesice praška za pecivo
Testo sa makom:
  • 5 dkg butera
  • 15dkg šećera
  • 25 dkg mlevenog maka
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 dl mleka
  • 3 belanca
  • 14 dkg brašna
  • pekmez od višanja ili neki drugi pekmez, višnje (1 veća tegla, ili sveže, ili smrznute)
Glazura:
  • 2 dl slatke pavlake
  • 20 dkg čokolade za kuvanje
Priprema:

1. Umutimo buter i šećer, dodamo žumanca i još jednom penasto umutimo. Dodamo ostale sastojke i izradimo testo, zatim ga podelimo na dva dela. Oklagijom istanjimo, stavimo ga u tepsiju sa papirom za pečenje (tepsija otprilike 20x30 cm). Testo u tepsiji premažemo pekmezom. Istanjimo i drugu polovinu testa i ostavimo ga na radnoj površini.
2. Izmešamo buter i šećer, dodamo mleveni mak i postepeno dodamo mleko i brašno sa praškom za pecivo. Na kraju dodamo penu od belanaca. Sve promešamo. Masu sipamo preko testa sa pekmezom. Preko bogato rasporedimo višnje. Sada poklopimo sa drugom polovinom testa. Izbodemo na nekoliko mesta viljuškom i pečemo u unapred zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
3. Za glazuru stavimo slatku pavlaku da provri, sklonimo je i dodamo komade čokolade i mešamo dok se ne istopi. Glazuru sobne temperature sipamo preko kolača. Kada se ohladio sečemo na kocke. 
Umesto glazure kolač se može posipati šećerom u prahu.
                                                                     Prijatno!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen