Translate

Donnerstag, 2. April 2020

Meggyes-mákos sütemény


 Egész évben elkészíthetjük ezt a finom párosítást és főleg mákrajongóknak ajánlom. Többször is megsütöttem már, legtöbbször azonban csokoládémáz nélkül készítem. Szerintem jobban előtérbe kerül a meggy és mák íze, ha csokoládé helyett csak vékonyan megintjük porcukorral.

Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • 1/2 csomag sütőpor
Mákos tészta:
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg mák
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 dl tej
  • 3 tojás fehérje
  • 14 dkg liszt
  • ezenkívül lekvár és meggy
Máz:
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg étcsokoládé
Elkészítés:

1. A tésztához kikavarjuk a vajat, cukrot és tojássárgáját. Hozzáadjuk a többi hozzávalókat és összegyúrjuk majd két részre osztjuk. Az egyik részt kinyújtjuk és közepes nagyságú tepsibe tegyük (kb. 20x30 cm), megkenjük meggylekvárral (vagy más finom lekvárral).
2. A mákos tésztához jól elkeverjük a vajat és cukrot, hozzáadjuk a darált mákot és a tejet. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, jól kikeverjük és végül a felvert tojáshabot óvatosan összekevrjük. Ezt ráöntjük a lekváros tésztára. Megszórjuk bőven meggyel, kinyújtjuk a másik lapot is és befedjük vele a meggyet. Egy villával megszúrkáljuk és előmelegített sütőben 170 fokon kisütjük.
3. A mázhoz felforraljuk a tejszínt, félrehúzzuk és hozzáadjuk a darabos csokit. Kevergetjük, amíg elolvad a csoki. A szobahőmérsékletű csokoládét a kisült süteményre öntjük. Amikor kihűlt, tetszés szerint szeleteljük. 
Máz helyett megszórhatjuk porcukorral a süteményt.
                                                                    Jó étvágyat!
  


 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen