Translate

Freitag, 17. April 2020

Somborske karamel kocke

Ova vrsta kolača je veoma praktična, jer se najmanje jedan dan pre serviranja priprema i danima ostaje sveža, ako se čuva na suvom i hladnom mestu. Zbog toga je veoma je omiljen u svadbama i već decenijama se priprema po istom receptu. Ja sam fil malo izmenila, umesto brašna sam koristila brašno i prašak za puding od vanile.

Sastav za kore:
  • 1 jaje
  • 6 dkg maslaca ili 3 dkg masti
  • 10 dkg šećera
  • 4 kašike šećera 
  • 5-6 kašike vode 
  • 1 kafena kašika soda-bikarbone
  • 45 dkg brašna
Fil:
  • 4 kašike brašna
  •  1 kesica puding praha od vanile
  • 7 dl mleka
  • 25 dkg maslaca
  • 25 dkg šećera u prahu
Priprema:
1. Za koru 4 pune kašika šećera karamelizirati. Dodati 5-6 kašike vode i vratiti na šporet da se karamel otopi, zatim ostavimo da se malo ohladi.
Brašno prosejemo u jednu činiju, dodamo maslac ili mast i za brašnom izmrvimo. Dodamo jaje, sodabikarbonu, šećer i karamel. Rukom izradimo homogenu masu, ako je potrebno dodati malo mleka. Testo podelimo na tri dela i oklagijom razvijemo oko 20x30 cm. U tepsiju stavimo papir za pečenje i stavimo testo. Pečemo oko 6-8 minuta u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pazimo da se ne prepeče kora, jer će biti jako tvrda. Ispečenu koru zajedno sa tepsijom prevrnemo na čistu kuhinjsku krpu, zatim skinemo papir i ostavimo koru da se ohladi. Dok se kore hlade napravimo fil.
2. Za fil izmešamo brašno i puding prah, dodamo 1 kašiku šećera da bi lakše izmešali sa mlekom. Od 7 dl mleka dodamo u brašno i puding toliko mleka da se fino može mešati. Ostatak mleka stavimo da provri, sklonimo i sipamo smesu od brašna i pudinga. Dobro izmešamo i vratimo da provri dok stalno mešamo. Kad je fil dovoljno gust, ostavimo sa strane da se ohladi, nekoliko puta promešamo.
Umutimo maslac i šećer  u prahu i dodamo u ohladjenu puding masu. Sve dobro promešamo i podelimo na dva dela, filujemo ohladjene kore. Tako pripremljen kolač ostavimo jedan dan da odstoji na suvom i hladnom mestu. Pre serviranja sečemo i posipamo sa šećerom u prahu.
                                                                 Prijatno!




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen