Translate

Mittwoch, 15. April 2020

Zombori karamell szelet

Sütemény, amely napokig eláll, sőt kötelező is a pihentetés, mert akkor még finomabb, puhább. A lakodalmas sütemények közé tartozik, hiszen a lapokat már napokkal hamarabb ki lehet sütni és később lehet kitölteni. Ez is, mint a legtöbb lagzis sütemény már vagy ötven évesek és a receptből kitűnik, hogy kiadós, gyorsan elkészíthető. A krémen változtattam, liszt helyet, liszt és vaníliás pudingpor keveréket használtam.

Hozzávalók a tésztához:
  • 1 tojás
  • 6 dkg vaj vagy 3 dkg zsír
  • 10 dkg cukor
  • 4 púpozott kanál cukor
  • 5-6 kanál víz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna 
  • 45 dkg liszt
Töltelék:
  • 4 kanál liszt
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 7 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
Elkészítés:

1. A 4 kanál cukrot pörköljük meg. Ha mind felolvadt, adjunk hozzá 5-6 kanál vizet ás tegyük vissza a tűzhelyre, amíg a pörkölt cukor felolvad a vízben, többször kavargassuk meg. 
A lisztet szitáljuk egy tálba, dörzsöljük el benne a vajat vagy zsírt, adjuk hozzá a tojást és cukrot, szódabikarbónát és végül a langyos karamellt. Gyúrjuk össze a tésztát, akkor jó, ha homogén. Ha szükséges adjunk hozzá kevés tejet. A tésztát ekkor osszuk el három részre és egyenként nyújtsuk ki (kb. 20x30 cm ). A tepsibe tegyünk papírt és tegyük a tésztát bele. Régebben, mikor még nem volt sütőpapír, a tepsi hátulján sütötték ki. Előmelegített sütőben 180 fokon 6-8 perc alatt süssük meg. Nem kell a tésztát túl sütni, mert kemény lesz. Amikor kisült borítsuk ki egy tiszta konyharuhára és húzzuk le a papírt. Hagyjuk kihűlni. A többi lappal is hasonlóan járjunk el.
2. A krémhez keverjük össze a lisztet, pudingport 1 kanál cukorral és adjunk hozzá annyi tejet, hogy csomómentesre ki tudjuk keverni. A többi tejet forraljuk fel, húzzuk félre és öntsük bele a vaníliás masszát. Keverjük össze és tegyük vissza, hogy felforrjon, közben kevergessük. 1-2 perc múlva húzzuk félre és hagyjuk kihűlni. 
A vajat dolgozzuk habosra a porcukorral és adjuk a kihűlt vaníliás krémhez. Jól dolgozzuk össze. 
A krémet elosszuk két részre és megtöltjük a lapokat. Legjobb egy nappal a fogyasztás előtt elkészíteni a süteményt és száraz, hűvös helyen tartani. Szeletelés után szórjuk meg porcukorral.
                                                               Jó étvágyat!





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen