Hozzávalók a tésztához:
- 1 tojás
- 6 dkg vaj vagy 3 dkg zsír
- 10 dkg cukor
- 4 púpozott kanál cukor
- 5-6 kanál víz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 45 dkg liszt
- 4 kanál liszt
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
Elkészítés:
1. A 4 kanál cukrot pörköljük meg. Ha mind felolvadt, adjunk hozzá 5-6 kanál vizet ás tegyük vissza a tűzhelyre, amíg a pörkölt cukor felolvad a vízben, többször kavargassuk meg.
A lisztet szitáljuk egy tálba, dörzsöljük el benne a vajat vagy zsírt, adjuk hozzá a tojást és cukrot, szódabikarbónát és végül a langyos karamellt. Gyúrjuk össze a tésztát, akkor jó, ha homogén. Ha szükséges adjunk hozzá kevés tejet. A tésztát ekkor osszuk el három részre és egyenként nyújtsuk ki (kb. 20x30 cm ). A tepsibe tegyünk papírt és tegyük a tésztát bele. Régebben, mikor még nem volt sütőpapír, a tepsi hátulján sütötték ki. Előmelegített sütőben 180 fokon 6-8 perc alatt süssük meg. Nem kell a tésztát túl sütni, mert kemény lesz. Amikor kisült borítsuk ki egy tiszta konyharuhára és húzzuk le a papírt. Hagyjuk kihűlni. A többi lappal is hasonlóan járjunk el.
2. A krémhez keverjük össze a lisztet, pudingport 1 kanál cukorral és adjunk hozzá annyi tejet, hogy csomómentesre ki tudjuk keverni. A többi tejet forraljuk fel, húzzuk félre és öntsük bele a vaníliás masszát. Keverjük össze és tegyük vissza, hogy felforrjon, közben kevergessük. 1-2 perc múlva húzzuk félre és hagyjuk kihűlni.
A vajat dolgozzuk habosra a porcukorral és adjuk a kihűlt vaníliás krémhez. Jól dolgozzuk össze.
A krémet elosszuk két részre és megtöltjük a lapokat. Legjobb egy nappal a fogyasztás előtt elkészíteni a süteményt és száraz, hűvös helyen tartani. Szeletelés után szórjuk meg porcukorral.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen