Translate

Freitag, 25. September 2020

Mákos gombóc vörösboros szilvaönettel/Mohnknödel mit Rotwein Zwetschkenröster


Klasszikus krumplis tésztából készül, mint gyermekkorunk szilvás gombóca. Mákkal töltve és mákba hempergetve is ellenállhatatlan. Házi készítésű szilvaöntettel csak fokozhatjuk az élvezetet. A tésztához ne használjunk új krumplit.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1 kg krumpli (szét fővő)
  • 1 tojás
  • 200 g liszt
  • 1 csapott teás kanál só
  • 1 teás kanál cukor 
Mákos töltelék:

  • 200 g darált mák
  • 50 g cukor
  • 80 g olvasztott vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 g házi készítésű szilvalekvár
  • 1 kanál rum (kihagyható)
Szilvaöntet:

  • 500 g szilva (lehet fagyasztott is)
  • 2 dl vörös bor (pl. Merlot)
  • 1 fahéjrúd
  • 5 kanál cukor
Elkészítés:

1. A krumplit alaposan megmossuk, majd héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk és törjük át krumplitörővel és hagyjuk kihűlni.

2. A töltelékhez keverjük össze a darált mákot a többi hozzávalóval és végül adjuk hozzá az olvadt vajat. Keverjük jól össze. A töltés előtt tegyük 10 percig a hűtőbe, könnyebb vele dolgozni.

3. A kihűlt krumplihoz adjuk a lisztet, tojást, sót és cukrot és dolgozzuk össze. Lisztezett felületen formáljuk henger alakúvá és késsel 12-14 részre vágjuk. Mindegyik tésztát a tenyerünkkel ellapítjuk, lisztezzük ha kell. A mákos töltelékből kézzel formáljuk diónyi nagyságú golyókat és tegyünk mindegyik tészta közepére. Formáljuk gomboccá. 

Enyhén sózott, éppen csak forrásban levő vízbe rakjuk. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére még 2-3 percig főzzük, majd kiszedjük és leszűrjük. Én mindig két részben főzöm ki a gombócokat. Először hetet kifőzök, amikor kiszedtem, akkor a többit is kifőzöm. Így biztos nem ragadnak egymáshoz és megmarad a szép kerek formájuk.

4. A lecsöpögtetett gombócokat darált mákban megforgatjuk, melyhez előzőleg 5 dkg olvasztott vajat adtunk (a mákhoz). 

5. Az öntethez felforraljuk a bort a cukorral és fahéjjal, majd mérsékelt hőfokon a felére főzzük. Akkor adjuk hozzá a negyedekre vágott szilvát és 5-6 percig főzzük. 

Tálaláskor ezt a mártást adjuk a gombóchoz, a tetejét szórjuk meg porcukorral.

                                                          Jó étvágyat!


 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen