Translate

Samstag, 26. September 2020

Knedle sa makom sa prelivom od šljiva i crnog vina/Mohnknödel mit Rotwein Zwetschkenröster

 

Ove knedle/gomboce preporučujem ljubiteljima maka, zaista su sočne i ukusne. Testo se parvi kao za klasične knedle sa šljivama, da se "tope u ustima". Ako knedle služite sa prelivom od šljiva, bićete oduševljeni. Uživajte u ovom jelu, koje će vas sigurno osvojiti!

Sastav:

  • 1 kg krompira 
  • 1 jaje
  • 200 g brašna
  • 1 kafena kašika soli
  • 1 kafena kašika šećera
Fil od maka:

  • 200 g mlevenog maka
  • 50 g šećera
  • 80 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g domaćeg pekmeza od šljiva
  • 1 kašika ruma (ne mora)
Preliv od šljiva i crnog vina

  • 500 g šljiva
  • 2 dl crnog vina (na primer Merlot)
  • 1 štapić cimeta
  • 5 kašika šećera
Priprema:

1. Dobro operemo krompir i stavimo da se kuva u ljusci. Ako se kropmir kuva u ljusci manje će vode upiti, tražiće manje brašna i gombici će biti mekši. Još tople ih ogulimo i izgnječimo kao za pire.

2. Dok se kromir hladi, napravimo fil. Mleveni mak izmešamo sa svim sastojcima, na kraju dodamo istopljeni maslac. Pre nego filujemo knedle, fil stavimo na 10 minuta u frižider da se stegne, lakše ćemo oblikovati kuglice.

3. U ohladjeni krompir dodamo so, šećer, jaje i brašno i sve izmešamo. Ako je krompir vodenast, trebaće malo više brašna. Treba da se dobije veoma mekano testo,koje se lepi za prste. To ne treba da vas brine, radnu površinu treba posipati brašnom, kao i ruke, da bi lakše radili sa testom. Napravimo valjak od testa i isečemo nožem na 12-14 komada. Svaki komad dlanovima izgnječimo. Od fila napravimo kuglice veličine oraha i poredjamo na sredinu svakog kruga. Zatim "zapakujemo" knedle da ne bi iscurio fil u toku kuvanja i rukama oblikujemo loptice. 

4. U veći, dublji lonac stavimo vodu i malo soli da provri i polako spuštamo knedle. Ja sam kuvala u dve ture, tj. po sedam komada. Kada knedle isplivaju na površinu, još ostaviti 2-3 minuta. Kuvane knedle pažljivo izvadimo jedan po jedan i malo ocedimo, zatim uvaljamo sa svih strana u mleveni mak (oko 150-200 g) u koji smo dodali 50 g istopljenog maslaca. U mak nisam stavila šećer, na kraju svako može dodati šećer po želji.

5. Za preliv stavimo vino sa šećerom i cimetom da se kuva. Kuvamona srednjoj temperaturi, dok se tečnost ne reducira na pola. Tada mu dodamo šljive, isečene na četvrtine. Dalje kuvamo 5-6 minuta.

Tople ili hladne knedle serviramo sa prelivom od šljiva i pospimo šećerom u prahu.

                                                              Prijatno!





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen