A túrós és almás sütik mind finomak, hát még így egyben és ribizlivel tetőzve, valami mennyei! A tészta vékony, ropogós és szinte minden túrókrém tortához vagy süteményhez használható. A túrókrém hihetetlenül krémes, lágy és az almával meg a ribizlivel egyszerűen fantasztikus. Habár a sütési ideje egy óra, megéri, mert az élmény felejthetetlen.
Hozzávalók kb. 22-24 cm átmérőjű tortához:
Tésztához:
- 100 g liszt
- 50 g őrölt mandula (lehetőleg hámozott mandula)
- 50 g cukor
- csipet só
- 1/2 citrom héja
- 100 g vaj
- 3 tojás
- 110 g cukor
- 1 csomag vanilíás puding (főző pudingpor)
- 300 g krémtúró
- 120 g tejföl
- 150 ml tejszín
- csipet só
- 1/2 citrom héja
- 600 g alma
- 150 g fagyasztott fekete és piros ribizli
- 50 g liszt
- 25 g cukor
- csipet só
- kevés citrom héja
- 25 g vaj
1. A tésztához a lisztet összekeverjük a darált mandulával, citrom héjával, sóval, cukorral és hozzáadjuk a vajdarabokat és összegyúrjuk. Ha szükséges adjunk hozzá kevés vizet. Csomagoljuk fóliába és tegyük 30 perre a hűtőbe.
2. Enyhén lisztes felületen nyújtsuk ki kb. 26 cm átmérőjű tésztát és tegyük egy kikent 22 cm átmérőjű kapocs tortaformába, úgy hogy legyen pereme is, 2-3 cm.
3. A túrós krémhez habosra keverjük ki a tojást és cukrot, majd adjuk hozzá a vanilíás pudingport, a túrót, citrom héját, a tejfölt, tejszínt és sót. Keverjük ki még egyszer a túró krémet.
4. Az almát tisztítsuk meg és vágjuk darabokra. Adjuk a túrókrémhez és őntsük a tortaformába.
5. A morzsához gyúrjuk össze a hozzávalókat, úgy hogy morzsálódjon a tenyerünk közt. Először szórjuk meg a túrókrém tetejét ribizlivel (fagyasztott), majd morzsoljuk rá a tésztát/morzsát.
Tegyük előmelegített sütőbe 180 fokon, légkeverős sütőben 160 fokon jó 50 percig süssük. Ha gyorsan kezd barnulni, tegyünk lazán a tetejére alufóliát.
Amikor kisült vegyük le a fóliát, kapcsoljuk le a sütőt és hagyjuk a sütőben kihűlni.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen