Translate

Donnerstag, 24. September 2020

Sült almás-ribizlis-morzsás túrótorta/Apfel und Johannisbeeren Käsekuchem mit Streusel

 

A túrós és almás sütik mind finomak, hát még így egyben és ribizlivel tetőzve, valami mennyei! A tészta vékony, ropogós és szinte minden túrókrém tortához vagy süteményhez használható. A túrókrém hihetetlenül krémes, lágy és az almával meg a ribizlivel egyszerűen fantasztikus. Habár a sütési ideje egy óra, megéri, mert az élmény felejthetetlen.
Hozzávalók kb. 22-24 cm átmérőjű tortához:
Tésztához:
  • 100 g liszt
  • 50 g őrölt mandula (lehetőleg hámozott mandula)
  • 50 g cukor
  • csipet só
  • 1/2 citrom héja
  • 100 g vaj
Túrós töltelék:
  • 3 tojás
  • 110 g cukor
  • 1 csomag vanilíás puding (főző pudingpor)
  • 300 g krémtúró
  • 120 g tejföl
  • 150 ml tejszín 
  • csipet só
  • 1/2 citrom héja
  • 600 g alma
  • 150 g fagyasztott fekete és piros ribizli
Morzsához:
  • 50 g liszt
  • 25 g cukor
  • csipet só
  • kevés citrom héja
  • 25 g vaj
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet összekeverjük a darált mandulával, citrom héjával, sóval, cukorral és hozzáadjuk a vajdarabokat és összegyúrjuk. Ha szükséges adjunk hozzá kevés vizet. Csomagoljuk fóliába és tegyük 30 perre a hűtőbe.
2. Enyhén lisztes felületen nyújtsuk ki kb. 26 cm átmérőjű tésztát és tegyük egy kikent 22 cm átmérőjű kapocs tortaformába, úgy hogy legyen pereme is, 2-3 cm.
3. A túrós krémhez habosra keverjük ki a tojást és cukrot, majd adjuk hozzá a vanilíás pudingport, a túrót, citrom héját, a tejfölt, tejszínt és sót. Keverjük ki még egyszer a túró krémet. 
4. Az almát tisztítsuk meg és vágjuk darabokra. Adjuk a túrókrémhez és őntsük a tortaformába.
5. A morzsához gyúrjuk össze a hozzávalókat, úgy hogy morzsálódjon a tenyerünk közt. Először szórjuk meg a túrókrém tetejét ribizlivel (fagyasztott), majd morzsoljuk rá a tésztát/morzsát.
Tegyük előmelegített sütőbe 180 fokon, légkeverős sütőben 160 fokon jó 50 percig süssük. Ha gyorsan kezd barnulni, tegyünk lazán a tetejére alufóliát. 
Amikor kisült vegyük le a fóliát, kapcsoljuk le a sütőt és hagyjuk a sütőben kihűlni. 


                                                                Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen