Translate

Mittwoch, 23. Mai 2018

Kakaós / fahéjas csiga kelt tésztából - belül puha, kívül ropogós

Egy ismerősemnél láttam a napokban kakaós csigát és annyira szépek voltak, hogy elkértem tőle a receptet, mert nyomban ki akartam én is próbálni. Gyorsan elkészíthető a recept, persze a bolti leveles tésztából készült a leggyorsabb, de ez a kelttésztás változat sokkal finomabb. Mindjárt két adagot csináltam, kakaóval és fahéjjal - igazi kényeztetés a családnak. Cukros tejjel meglocsolva belül puha, kívül ropogós és ha marad másnap is ugyanolyan friss.
Az unokámmal imádjuk a fahéj ízét, illatát. A család többi része a kakaósat szereti. Alig tudtuk kivárni, hogy kész legyen!

Hozzávalók 16-18 darabhoz:
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 8 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • cukrozatlan kakaó vagy fahéj
  • porcukor
Öntet:
  • egy csésze forró tej (2 dl)
  • 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
1. Egy tálba szitáljuk a lisztet és az olvasztott vaj kivételével, összekeverjük a hozzávalókat és egy robotgéppel jól kidagasztjuk. Kis adagokban adjuk hozzá az olvasztott vajat, tovább dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
2. A tisztát lisztezett deszkára kiborítjuk és kb 3 mm vastag téglalapra kinyújtjuk. Egy ecsettel rákenjük az olvasztott vajat és egy szűrőn keresztül jó vastagon megszórjuk a tésztát kakaóval illetve fahéjjal. Fontos, hogy ne látszón ki a tészta! A kakaót (fahéjat) szintén szűrőn keresztül vastagon megszórjuk porcukorral, ne sajnáljuk a porcukrot, a kakaó keserű. 
3. A hosszabb oldalánál fogva feltekerjük és kb. 2,5 centis szeletekre vágjuk egy éles késsel. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe elrendezzük, de egy magasabb falú tepsibe szorosan egymás mellé is rakhatjuk, ekkor a tészta felfelé fog kelni. Hagyjuk még 30 percig kelni. A sütőt melegítsük 180 fokra és kb. 20 percig sütjük szép pirosra. A kisült forró csigákat még a tepsiben locsoljuk meg a vaníliás tejjel. Ettől lesznek puhák, szaftosak. Fogyasztás előtt szórjuk meg porcukorral.
                                                              Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen