Hozzávalók 16-18 darabhoz:
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 3 evőkanál cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 2,5 dl tej
- 8 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
- 10 dkg olvasztott vaj
- cukrozatlan kakaó vagy fahéj
- porcukor
Öntet:
- egy csésze forró tej (2 dl)
- 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
1. Egy tálba szitáljuk a lisztet és az olvasztott vaj kivételével, összekeverjük a hozzávalókat és egy robotgéppel jól kidagasztjuk. Kis adagokban adjuk hozzá az olvasztott vajat, tovább dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
2. A tisztát lisztezett deszkára kiborítjuk és kb 3 mm vastag téglalapra kinyújtjuk. Egy ecsettel rákenjük az olvasztott vajat és egy szűrőn keresztül jó vastagon megszórjuk a tésztát kakaóval illetve fahéjjal. Fontos, hogy ne látszón ki a tészta! A kakaót (fahéjat) szintén szűrőn keresztül vastagon megszórjuk porcukorral, ne sajnáljuk a porcukrot, a kakaó keserű.
3. A hosszabb oldalánál fogva feltekerjük és kb. 2,5 centis szeletekre vágjuk egy éles késsel. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe elrendezzük, de egy magasabb falú tepsibe szorosan egymás mellé is rakhatjuk, ekkor a tészta felfelé fog kelni. Hagyjuk még 30 percig kelni. A sütőt melegítsük 180 fokra és kb. 20 percig sütjük szép pirosra. A kisült forró csigákat még a tepsiben locsoljuk meg a vaníliás tejjel. Ettől lesznek puhák, szaftosak. Fogyasztás előtt szórjuk meg porcukorral.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen