Translate

Samstag, 19. Mai 2018

Málnás fehércsoki-mousse torta málnabetéttel

Régóta készültem málnás-fehércsokis finomságot készíteni, Anyák napjára meg is csináltam. A végeredmény egy könnyed, isteni torta, hiszen a fehér csokoládé málnával az egyik legfinomabb kombináció és a legínyencebb kívánságait is teljesíti.
A torta krémjét könnyű elkészíteni. Fontos, hogy a tálalás előtt egy nappal elkészüljünk vele és hűtőszekrényben tároljuk, hogy jól megszilárduljon a krém.

Hozzávalók a piskótához (kb. 22 cm átmérőjű):
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál forró víz
  • 130 g cukor
  • 100 g liszt
  • 84 g étkezési keményítő
  • csipetnyi só
Málnás betét (18 cm átmérőjű):
  • 300 g friss vagy mélyhűtött málna
  • 30 g cukor
  • 3 zselatinlap
Fehércsokis mousse:
  • 300 g fehér csokoládé
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál barna nádcukor (vagy sima fehércukor)
  • 300 g állati tejszín (nem növényi)
  • 4 zselatinlap
  • fél citrom leve
Díszítéshez:
  • 100-200 g állati tejszín
  • friss málna
  • fehércsoki forgács
Elkészítése:
1. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A szokásos módon elkészítjük a masszát a piskótához és 175-180 fokon kb. 20 perc alatt kisütjük. Egy nappal hamarabb is elkészíthetjük, hogy jól hűljön ki, majd ketté vágjuk. A felső tortalapra helyezünk egy 18 cm átmérőjű tortakarokát és éleskéssel levágjuk a felesleges részt.
2. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk átlátszó fóliával. A zselatinlapokat hideg vízbe tesszük. A málnát összekeverjük a cukorral és felforraljuk, majd egy szitán áttörjük. A magnélküli málnapüréhez adjuk a jól kinyomkodott zselatinlapokat és simára keverjük. A málnapürét a formába öntjük és kifagyasztjuk.
3. A nagyobb piskótalapot tegyük egy tortatartóra és helyezünk köré egy tortagyűrűt. A mousse-hoz a fehércsokit vízgőz felett felolvasztjuk. Vigyázzunk, hogy a víz ne forrjon. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük egy csipetnyi sóval. A tejszínt is felverjük keményre és a zselatinlapokat hideg vízben beáztatjuk.
A tojássárgájához adjuk a cukrot és a citromlevet, majd vízgőz felett állandóan kevergetve sűrítsük be kb. 10 perc alatt. Ügyeljünk, hogy ne forrjon a víz. Nyomkodjuk ki a víztől a zselatint és keverjük a tojásos masszába, majd az olvasztott fehér csokoládét is. A tojáshab felét keverjük hozzá, aztán a másik felét is. Végül óvatosan keverjük hozzá a tejszínhabot.
4. A fehércsokis mousse 1/3 töltsük az előkészített tortalapra. Közepére tegyük a málnás betétet, erre a megmaradt mousse felét. A mousse-ra helyezzük a kisebb tortalapot és végül töltsük rá a megmaradt mousse-t. Nagyon óvatosan rázogassuk meg és tegyük hűtőszekrénybe 4 órát, legjobb ha egy éjszakára bent hagyjuk.  
5. Tálalás előtt óvatosan vegyük le a gyűrűt (kés segítségével) a tortáról. Tetszés szerint díszítjük tejszínhabbal (nem kell hozzá cukor, a fehércsoki mousse elég édes), friss málnával és fehércsoki forgáccsal.   
                                                      Jó étvágyat!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen