Ja obično umesim duplu količinu, tako napravim sa gorkim kakao prahom i sa cimetom. Ako ostane, sledeći dan je isto tako mekan kao da je tek izvadjen iz rerne.
Sastojci za 16-18 komada:
- 50 dkg brašna
- prstohvat soli
- 3 supene kašike šećera
- 2 dkg svežeg kvasca (pola kocke)
- 1 jaje
- 1 žumance
- 2,5 dl mleka
- 8 dkg istopljenog putera (margarin)
Fil:
- 10 dkg istopljeni puter (margarin)
- gorak kakao
- šećer u prahu
Preliv:
- 1 šolja vrelog mleka
- 1 omot vanilin šećera
Priprema:
1. Puter istopimo i ostavimo da se ohladi. Brašno stavimo u jednu činiju i dodamo sve sastojke osim putera i umesimo testo. Postepeno dodajemo puter i dalje mesimo testo sa mikserom ili sa varjačom. Testo prekrijemo sa čistom kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom mestu da se udvostruči (oko 1 sat).
2. Radnu površinu pospemo sa brašnom i testo razvučemo oklagijom na pravougaoni oblik debljine oko 3 mm. Testo namažemo sa istopljenim puterom, zatim kakao prah (ili cimet) stavimo u jednu cetku i pospimo. Nemojte žaliti kakao. Šećer u prahu stavimo takodje u cetku i obolno posipamo preko kakao praha, ne žaleći šećer.
3. Urolamo testo počevši od dužeg kraja, zatim isečemo na komade debljine 2,5 cm. Poredjamo pužiće u tepsiju, koju smo obložili sa papirom. Izmedju njih ostavimo razmak.
Možemo ih poredjati i u dublju tepsiju skroz jedno do drugog, tada će pužići "otići" u visinu.
Bilo kako da ih poredjamo u tepsiju, ostavimo ih još 30 minuta da narastu. Stavimo ih u unaprd zagrejanu rernu od 180 stepeni i pečemo oko 20 minuta, da dobiju lepu zlatno-crvenu boju.
Još vrele pužiće onako u tepsiji prelijemo sa mlekom u koje smo umešali vanilin šećer.
Pre nego što ih poslužimo, pospimo ih sa šećerom u prahu.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen