Translate

Mittwoch, 23. Mai 2018

Madjarski pužići sa kakaom ili cimetom (Zimtschnecken/Kakaoschnecken)


Ovaj recept je jedan od tradicionalnih madjarskih kolača - "Kakaós csiga". Kolač se veoma lako priprema i nemojte žaliti vreme, koje treba uložiti u rad, jer je krajnji rezultat fantastičan. Mirisi ovih slatkih kolača i neodoljivi ukus izazvaće sreću u vašoj porodici.
Ja obično umesim duplu količinu, tako napravim sa gorkim kakao prahom i sa cimetom. Ako ostane, sledeći dan je isto tako mekan kao da je tek izvadjen iz rerne.
Sastojci za 16-18 komada:
  • 50 dkg brašna
  • prstohvat soli
  • 3 supene kašike šećera
  • 2 dkg svežeg kvasca (pola kocke)
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 2,5 dl mleka
  • 8 dkg istopljenog putera (margarin)
Fil:
  • 10 dkg istopljeni puter (margarin)
  • gorak kakao
  • šećer u prahu
Preliv:
  • 1 šolja vrelog mleka
  • 1 omot vanilin šećera
Priprema:
1. Puter istopimo i ostavimo da se ohladi. Brašno stavimo u jednu činiju i dodamo sve sastojke osim putera i umesimo testo. Postepeno dodajemo puter i dalje mesimo testo sa mikserom ili sa varjačom. Testo prekrijemo sa čistom kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom mestu da se udvostruči (oko 1 sat). 
2. Radnu površinu pospemo sa brašnom i testo razvučemo oklagijom na pravougaoni oblik debljine oko 3 mm. Testo namažemo sa istopljenim puterom, zatim kakao prah (ili cimet) stavimo u jednu cetku i pospimo. Nemojte žaliti kakao. Šećer u prahu stavimo takodje u cetku i obolno posipamo preko kakao praha, ne žaleći šećer. 
3. Urolamo testo počevši od dužeg kraja, zatim isečemo na komade debljine 2,5 cm. Poredjamo pužiće u tepsiju, koju smo obložili sa papirom. Izmedju njih ostavimo razmak.
Možemo ih poredjati i u dublju tepsiju skroz jedno do drugog, tada će pužići "otići" u visinu. 
Bilo kako da ih poredjamo u tepsiju, ostavimo ih još 30 minuta da narastu. Stavimo ih u unaprd zagrejanu rernu od 180 stepeni i pečemo oko 20 minuta, da dobiju lepu zlatno-crvenu boju. 
Još vrele pužiće onako u tepsiji prelijemo sa mlekom u koje smo umešali vanilin šećer.
Pre nego što ih poslužimo, pospimo ih sa šećerom u prahu.
                                                                       Prijatno!




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen