Translate

Freitag, 4. Mai 2018

Pikantna pogača "Sunce" sa sremušicom (Bärlauch-Sonne)

Sremušica, sremuš, medvedji luk, divlji ili šumski luk, bilo kako nazvali ovu lekovitu biljku, sve više se upotrebljava i u kuhinji. Od sremušice možemo napraviti izuzetno ukusnu salatu, krem-čorbu, pesto (umak) itd. Ona je veoma lekovita,  čisti organe za varenje i krv, snižava krvni pritisak, pomaže kod bronhitisa, deluje antibakterijski itd. Ona je bogata vrednim mineralima, etarskim uljima, vitaminom C, karotinom...
Ova pogača sa sremušicom je veoma omiljena u mojoj porodici, mekana, ukusna i zdrava.
Sastojci:
  • 1 kocka svežeg kvasca (42g)
  • 1 supena kašika šećera
  • 500 g brašna
  • 1 jaje ( srednje veličine M)
  • 1/2 dl ulja (npr. suncokretovo)
  • 1 kafena kašika soli
  • 2 dl mlake vode
  • 200 g sremuš-pesto (100 g sremuš, 50 g pinjoli/orasi bora, 50 g parmezan sira, 1 dl ulja/oliva,   soli, češanj belog luka)
  • 1 jaje za premazivanje
Priprema:

1. U mlakoj vodi razmutiti kvasac i šećer, ostaviti desetak minuta da odstoje. U duboku činiju stavimo brašno, u sredini napravimo udubljenje i dodamo kvasac i ostale sastojke. Umesimo glatko testo, pokrijemo čistom krpom i ostavimo oko 1 sat na toplom mestu da naraste.  
2. Za to vreme napravimo pesto (sos/umak). Sremušicu operemo, pinjoli stavimo u šerpu i bez masnoće malo ispržimo, ostavimo da se malo ohladi. Isečemo na kocke parmezan sir, grubo iseckamo sremušicu i beli luk. Sastojke stavimo u mikser/secko i kremasto umutimo. Umesto pinjoli možete koristiti naprimer: orah, kikiriki, badem, lešnik....
3. 1 jaje i 1 kašiku vode viljuškom umutimo. Testo podelimo na 4 jednaka dela i napravimo loptice. Oklagijom razviti svako posebno. Dno okrugle tepsije ili kalupa za tortu sa prečnikom oko 25 cm, obložimo sa papirom za pečenje kolača i postavimo prvu koru. Ivicu testa namažemo sa ulupanim jajetom oko 2 cm širine, a ostatak testa premažemo sa pestom (umakom/sosom) -uzmemo oko 1/3 pesta. Drugo razvijeno testo stavimo preko i ponovimo ceo postupak još dva puta.
4. Kada smo postavili zadnju (četvrtu) koru, uzmemo jednu šolju ili činiju sa prečnikom oko 8 cm i postavimo na sredinu kolača.  Tako oštrim nožem isečemo na 16 delova, krenuvši od ivice prema sredini-do šolje/činije. Izvrnemo isečeno testo, tako da sredina dodje sa vanjske strane. Rukom spojimo krajeve po dva trouglova. Prekrijemo čistom krpom i ostavimo 30 minuta da se odmori, zatim premažemo sa jajetom. Stavimo u unapred zagrejanu rernu na 180 stepeni ili u rernu sa ventilatorom na 150 stepeni i pečemo oko 30 minuta ( u zavisnosti od rerne).
Srdačan pozdrav!

                                                            Prijatno!




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen