Translate

Samstag, 8. Dezember 2018

Kiflice sa orasima

Još jedan starinski recept i sigurna sam da ga svi poznajete. Ove skromne kiflice meni toliko drage, koje se rastapaju u ustima brzo i lako se prave. Moja mama ih je pravila i sa kokosovim brašnom, ali za božićne praznike samo sa orasima ili bademom. Vanilin šećer u koji ih na kraju uvaljamo daju im posebnu aromu i miris.
Sastojci:
  • 25 dkg maslaca 
  • 1 jaje
  • 15 dkg mlevenog oraha
  • 15 dkg šećera
  • pola kafene kašike praška za pecivo
  • 35 dkg brašna
  • šećer u prahu i 1 vanilin šećer za uvaljanje 
Priprema:

1. Sameljemo orahe. Volim da nije jako sitno samleven, nego da budu malo krupniji komadići.    Izmešamo maslac, šećer i jaje, dodamo orahe i na kraju dodamo brašno sa praškom za pecivo. Rukom umesimo testo, ostavimo malo na hladnom mestu.
2. Spremimo dve veće tepsije, u svaku stavimo pek papir. Od ove količine testa dobija se oko 60-70 kiflica. Rukom kidamo testo, izmedju dlanova napravimo male kuglice veličine oraha, zatim ih formiramo u kiflice. Krajeve malo savijamo i poredjamo ih u tepsije. Pečemo ih u unapred zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 6-10 minuta, zavisi od rerne. Kiflice ne smeju se prepeći, jer će biti tvrdi, one moraju biti bele i meke! 
3. Šećer u prahu pomešamo sa vanilin šećerom i još tople kiflice uvaljamo u tu mešavinu. Vruće, tople kiflice se veoma lako lome, zato uzmite samo 3-4 komada odjednom da uvaljate u prah šećer. 
Ohladjene kiflice čuvajte u kutiji sa poklopcem.
                                                             Prijatno! 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen