Translate

Freitag, 14. Dezember 2018

Kraljica štangli

Sećam se da je mama za praznike i za svadbe uvek pravila ovaj kolač, koji opravdava naziv. Jedan od najlepših kolača ne samo za mene i moje ukućane, nego i za naše prijatelje. Danas sam opet uzela maminu svesku sa receptima u ruke i odlučila sam da napravim ovaj izuzetan kolač sa orasima. Preporučujem ga svima, koji vole dobru poslasticu i sigurna sam da će zauzeti počasno mesto i na našoj božićnoj trpezi.
Sastojci za manju tepsiju:
  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g mlevenih oraha ili lešnika
  • 4 belanaca
  • 100 g brašna
Preliv:
  • 4 žumanca
  • 150 g šećera u prahu
Nadev:
  • 150 g mlevenih oraha ili lešnika
  • 150 g šećera u prahu
  • 50 g maslaca
  • 3 štangle čokolade za kuvanje
  • malo mleka
Dekoracija:
  • malo čokolade za kuvanje

Priprema:

1. Umutimo maslac sa šećerom u prahu, dodamo mlevene orahe ili lešnike, čvrsto ulupana belanca i oprezno pomešamo. Na kraju dodamo brašno. Masu sipamo u manju tepsiju, koju smo obložili sa papirom i pečemo u unapred zagrejanu rernu.
2. Žumanca penasto umutimo sa šećerom u prahu. Kada je testo skoro pečeno, prelijemo ga sa umućenim žumancima i vratimo ga da se zapeče. 
3. Čokoladu istopimo na vodenoj pari i dodamo maslac.  Orah (lešnik) pomešamo sa šećerom i poparimo sa mlekom i dodamo rastopljenu čokoladu i maslac. Sve dobro izmešamo i sa ovim nadevom premažemo pečen kolač. 
Čokoladu istopimo na pari, dodamo malo maslaca ili slatke pavlake tek toliko da bude samo malo redja i dekorišemo po želji kolač. Ostavimo da se ohladi , zatim sečemo štanglice. 
                                                        Prijatno!





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen