Sastojci:
- 250 g šećera
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 100 g fino-mlevenog badema
- 30 g kandirane limunove kore ili kore od narandže isečene na male kocke 3-5mm (orangeat & zitronat)
- pola kafene kašike cimeta
- na vrh noža mlevenog oraščića (muskat)
- na vrh noža mlevenog karanfilića (klinčić)
- na vrh noža mlevenog belo bibera
- 1 kafena kašika praška za pecivo
- 250 g brašna
- malo šećera u prahu za uvaljanje kuglica
Priprema:
1. Šećer, so i jaja mutiti dok masa ne postane svetla. Masi dodamo ostale sastojke sem brašna i praška za pecivo i pomešamo. Na kraju dodamo brašno i prašak za pecivo.
2. Tepsiju obložimo pek papirom. Na ruke stavimo malo ulja i pravimo male kuglice veličine oko 2 cm. Kuglice redjamo u tepsiju i ostavimo oko 6 sati na sobnoj temperaturi da odstoje. Ja obično napravim testo ujutru, pa ostavim da stoji i popodne ih pečem. Ili napravim uveče i preko noći ostavim da odstoje, u tom slučaju odmah ujutru ih pečem.
3. Rernu uključimo na 220 stepeni. Uzmemo u ruke malo šećera u prahu i svaku kuglicu posebno uvaljamo u njega. Tepsiju stavimo na srednju šinu u rerni i pečemo oko 5 minuta.
4. Odmah kako smo izvadili tepsiju iz rerne, zajedno sa pek papirom izvadimo pečene pogačice-paprenjake i stavimo ih na rešetku da se ohlade.
Ostaju sveže do dve nedelje ako ih držimo u dobro zatvorenoj kutiji na suvom mestu.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen