Translate

Dienstag, 4. Dezember 2018

Paprenjaci (Pfeffernüsse)

Ovim receptom sam htela da obradujem one, koji vole mirišljave kolače sa začinima, koji zadovoljavaju sva čula. Recept potiče od poznate švajcarske fiktivne kuvarice Betty Bossi. Paprenjaci su veoma poznati božićni kolačići u Švajcarskoj, pa i u Nemačkoj. Postoji više vrsta recepata, ali paprenjaci po ovom receptu su me opčinili.
Sastojci:
  • 250 g šećera
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 100 g fino-mlevenog badema
  • 30 g kandirane limunove kore ili kore od narandže isečene na male kocke 3-5mm (orangeat & zitronat) 
  • pola kafene kašike cimeta
  • na vrh noža mlevenog oraščića (muskat)
  • na vrh noža mlevenog karanfilića (klinčić)
  • na vrh noža mlevenog belo bibera
  • 1 kafena kašika praška za pecivo
  • 250 g brašna
  • malo šećera u prahu za uvaljanje kuglica
Priprema:
1. Šećer, so i jaja mutiti dok masa ne postane svetla. Masi dodamo ostale sastojke sem brašna i praška za pecivo i pomešamo. Na kraju dodamo brašno i prašak za pecivo. 
2. Tepsiju obložimo pek papirom. Na ruke stavimo malo ulja i pravimo male kuglice veličine oko 2 cm. Kuglice redjamo u tepsiju i ostavimo oko 6 sati na sobnoj temperaturi da odstoje. Ja obično napravim testo ujutru, pa ostavim da stoji i popodne ih pečem. Ili napravim uveče i preko noći ostavim da odstoje, u tom slučaju odmah ujutru ih pečem.
3. Rernu uključimo na 220 stepeni. Uzmemo u ruke malo šećera u prahu i svaku kuglicu posebno uvaljamo u njega. Tepsiju stavimo na srednju šinu u rerni i pečemo oko 5 minuta. 
4. Odmah kako smo izvadili tepsiju iz rerne, zajedno sa pek papirom izvadimo pečene pogačice-paprenjake i stavimo ih na rešetku da se ohlade. 
Ostaju sveže do dve nedelje ako ih držimo u dobro zatvorenoj kutiji na suvom mestu. 
                                                                Prijatno!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen