Sastav za kore:
- 5 dkg maslaca
- 2 jaja
- 10 dkg šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike toplog meda
- 4 kašike kisele pavlake
- 1 kafena kašika sodabikarbone
- 40 dkg brašna
Fil:
- 6 dl mleka
- 6 kašika griza
- 1 vanilin šećer
- 25 dkg šećera u prahu
- 25 dkg maslaca
Glazura:
- 10 dkg čokolade za kuvanje
- 7 dkg maslaca
- 1 kafena kašika ulja ( suncokretovo)
Priprema:
1. Umutimo maslac sa šećerom, vanilin šećerom i jajima. Med zagrejemo i dodamo smesi, zatim i pavlaku. Na kraju umešamo brašno sa sodabikarbonom i umesimo glatko testo. Testo ne treba da se lepi za prste, a ne sme ni da se mrvi.
2. Podelimo ga na četiri jednaka dela, i na pek papiru razvučemo ih oklagijom 3-4 mm debljine. Ja sam ih pekla u tepsiji, a neko ih peče na poledjini tepsije. Pečemo ih u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni svega nekoliko minuta. Obratite pažnju dok su u rerni, jer ne smeju se previše ispeći, kore treba da imaju svetlu boju.
Kore ostavimo da se ohlade.
3. Mleko stavimo zajedno sa vanilin šećerom da provri. Lagano umešamo griz i skuvamo još nekoliko minuta dok se ne zgusne, stalno mešamo da ne bude grudvica. Ostavimo da se ohladi.
4. Penasto umutimo maslac i šećer u prahu, zatim sjedinimo sa ohladjenim grizom. Fil podelimo na tri dela i filujemo kore. Svaku koru pomalo pritiskamo sa rukom.
5. Za glazuru iznad vodene pare istopimo čokoladu sa maslacem. Na kraju dodamo ulje i sve dobro izmešamo. Prelijemo preko gornje kore. Kolač sečemo na jednake kocke.
Najbolje da ga ostavimo preko noći da odstoji, lakše i lepše se može seći.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen