Translate

Mittwoch, 5. Dezember 2018

Medene kocke sa filom od griza

Svake godine ih napravim u decembru za praznike, jer su mekane i mirišu na Božić kao u mom detinjstvu. Recept je iz sveske moje mame, jednostavan je i brzo se priprema. Kupovne kore ne mogu ni da se uporede sa ovima, jer su ove kore mekane i mirišu na med. Kada ih pravim za božićne praznike u testo za kore dodajem na vrh noža cimet i karanfilić.
Sastav za kore:
  • 5 dkg maslaca
  • 2 jaja
  • 10 dkg šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike toplog meda
  • 4 kašike kisele pavlake
  • 1 kafena kašika sodabikarbone
  • 40 dkg brašna
Fil:
  • 6 dl mleka
  •  6 kašika griza
  • 1 vanilin šećer
  • 25 dkg šećera u prahu
  • 25 dkg maslaca
Glazura:
  • 10 dkg čokolade za kuvanje
  • 7 dkg maslaca
  •  1 kafena kašika ulja ( suncokretovo)
Priprema:
1. Umutimo maslac sa šećerom, vanilin šećerom i jajima. Med zagrejemo i dodamo smesi, zatim i pavlaku. Na kraju umešamo brašno sa sodabikarbonom i umesimo glatko testo. Testo ne treba da se lepi za prste, a ne sme ni da se mrvi. 
2. Podelimo ga na četiri jednaka dela, i na pek papiru razvučemo ih oklagijom 3-4 mm debljine. Ja sam ih pekla u tepsiji, a neko ih peče na poledjini tepsije. Pečemo ih u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni svega nekoliko minuta. Obratite pažnju dok su u rerni, jer ne smeju se previše ispeći, kore treba da imaju svetlu boju. 
Kore ostavimo da se ohlade.
3. Mleko stavimo zajedno sa vanilin šećerom da provri. Lagano umešamo griz i skuvamo još nekoliko minuta dok se ne zgusne, stalno mešamo da ne bude grudvica. Ostavimo da se ohladi.
4. Penasto umutimo maslac i šećer u prahu, zatim sjedinimo sa ohladjenim grizom. Fil podelimo na tri dela i filujemo kore. Svaku koru pomalo pritiskamo sa rukom. 
5. Za glazuru iznad vodene pare istopimo čokoladu sa maslacem. Na kraju dodamo ulje i sve dobro izmešamo. Prelijemo preko gornje kore. Kolač sečemo na jednake kocke.
Najbolje da ga ostavimo preko noći da odstoji, lakše i lepše se može seći. 
                                                         Prijatno!    


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen