Translate

Sonntag, 11. Dezember 2016

Pisztáciás-spirál sablés az ünnepekre, omlós, finom és tetszetős

Két héttel Karácsony előtt már általában megvan az aprósütemények listája minden háziasszonynál.Az örök kedvencek mellett, általában új sütemények is helyet kapnak az ünnepi asztalon, fontos, hogy tetszetős legyen és a család meg a vendégek is szeressék. Aprósüteményekből sosem elég, fontos azonban, hogy a sütemények idézzék a karácsonyi hangulatot az ízzel, formával, kinézéssel. Sütkérezéskor vonjuk be a gyerekeket is a munkába, szívesen segítenek főleg a díszítésben és az együtt eltöltött idő szép emlékként kiséri őket az életben. A karácsonyi aprósütemények lezárva, hosszabb ideig is frissek maradnak, ezért nagyon praktikusak, mert jóval az ünnepek előtt megsüthetjük és így elkerülhetjük az ünnepi stresszet.
A pisztácia-spirálos omlós sütiből legalább két adagot gyúrjunk, mindjárt az elején. Vigyázat, finom, gyorsan elfogy! Aki nem szereti a pisztáciát, helyette mogyorót, diót is használhat.
Hozzávalók 60 darabhoz:
  • 175 g puha vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 75 g cukor
  • csipet só
  • 1 evőkanál tej
  • 250 g liszt
Töltelék:
  • 100 g pisztácia (sózatlan)
  • 30 g fehér csoki
  • 3-4 evőkanál tejszín
Elkészítése:
1. A vajat, a vaníliás cukorral , a cukorral, a tejjel és sóval addig keverjük, amíg szép világos színt kap. Hozzáadjuk a lisztet és sima tésztává gyúrjuk, majd egy átlátszó fóliába csomagolva 30 percig hideg helyen állni hagyjuk. A tésztát 1-2 nappal a sütés előtt már meggyúrhatjuk és becsomagolva hideg helyen tároljuk.
2. A töltelékhez a megtisztított pisztáciát ledaráljuk. A fehér csokit almareszelőn lereszeljük és a pisztáciához adjuk, összekeverjük és annyi tejszínt adunk hozzá, hogy kenhető masszát kapjunk.
3. A tésztát két részre vágjuk, mert így könnyebb vele dolgozni. Lisztezett felületen 4 mm vastagságú négyszögletesre kinyújtjuk. Nálam a kinyújtott tészták kb. 18x20 cm voltak. Egyben is hagyhatjuk a tésztát, de akkor nehezebb feltekerni.
4. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a két tésztalapon, 1 cm üresen hagyunk a tészta egyik szélen és ebbe az irányba óvatosan feltekerjük a tésztát. 
5. Becsomagoljuk egy fóliába mind a két rudat és 30 percig hideg helyen hagyjuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a hideg rudat éles késsel 5mm vastag szeletekre vágjuk. Tegyük a tepsibe egymás mellé a süteményeket és előmelegített sütőben 200 fokon 9-10 percig sütjük, szép világos színűre. A tepsiben hagyjuk kihülni.
                              

                                                Jó étvágyat!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen