Két héttel Karácsony előtt már általában megvan az aprósütemények listája minden háziasszonynál.Az örök kedvencek mellett, általában új sütemények is helyet kapnak az ünnepi asztalon, fontos, hogy tetszetős legyen és a család meg a vendégek is szeressék. Aprósüteményekből sosem elég, fontos azonban, hogy a sütemények idézzék a karácsonyi hangulatot az ízzel, formával, kinézéssel. Sütkérezéskor vonjuk be a gyerekeket is a munkába, szívesen segítenek főleg a díszítésben és az együtt eltöltött idő szép emlékként kiséri őket az életben. A karácsonyi aprósütemények lezárva, hosszabb ideig is frissek maradnak, ezért nagyon praktikusak, mert jóval az ünnepek előtt megsüthetjük és így elkerülhetjük az ünnepi stresszet.
A pisztácia-spirálos omlós sütiből legalább két adagot gyúrjunk, mindjárt az elején. Vigyázat, finom, gyorsan elfogy! Aki nem szereti a pisztáciát, helyette mogyorót, diót is használhat. Hozzávalók 60 darabhoz:
- 175 g puha vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 75 g cukor
- csipet só
- 1 evőkanál tej
- 250 g liszt
Töltelék:
- 100 g pisztácia (sózatlan)
- 30 g fehér csoki
- 3-4 evőkanál tejszín
Elkészítése:
1. A vajat, a vaníliás cukorral , a cukorral, a tejjel és sóval addig keverjük, amíg szép világos színt kap. Hozzáadjuk a lisztet és sima tésztává gyúrjuk, majd egy átlátszó fóliába csomagolva 30 percig hideg helyen állni hagyjuk. A tésztát 1-2 nappal a sütés előtt már meggyúrhatjuk és becsomagolva hideg helyen tároljuk.
2. A töltelékhez a megtisztított pisztáciát ledaráljuk. A fehér csokit almareszelőn lereszeljük és a pisztáciához adjuk, összekeverjük és annyi tejszínt adunk hozzá, hogy kenhető masszát kapjunk.
3. A tésztát két részre vágjuk, mert így könnyebb vele dolgozni. Lisztezett felületen 4 mm vastagságú négyszögletesre kinyújtjuk. Nálam a kinyújtott tészták kb. 18x20 cm voltak. Egyben is hagyhatjuk a tésztát, de akkor nehezebb feltekerni.
4. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a két tésztalapon, 1 cm üresen hagyunk a tészta egyik szélen és ebbe az irányba óvatosan feltekerjük a tésztát.
5. Becsomagoljuk egy fóliába mind a két rudat és 30 percig hideg helyen hagyjuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a hideg rudat éles késsel 5mm vastag szeletekre vágjuk. Tegyük a tepsibe egymás mellé a süteményeket és előmelegített sütőben 200 fokon 9-10 percig sütjük, szép világos színűre. A tepsiben hagyjuk kihülni.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen