Translate

Sonntag, 4. Dezember 2016

Ukusna kesten torta za uživanje (na zdraviji način: bez margarina i sa minimalnom količinom šećera)

Kao badem i orah, ni kesten ne sadrži gluten, pa je veoma pogodna za one, koji su alergični na pšenicu. Koristi se i brašno od kestena, zbog toga ga neki nazivaju "drvo hleba". Sadrži minerale i vitamine B grupe, vitamine A i C. Kesten je bogat folnom kiselinom, mono- nezasićenom kiselinom. Kesten se preporučuje deci, trudnicama, sportistima i starijim osobama. Pomaže kod bubrežnih i probavnih problema, preporučuje se onima, koji boluju od artritisa i reume.
Ova torta je inspirisana Sabijevim rodjendanom i odlično je uspela. Decembar je pored praznika, mesec rodjendana u našoj porodici-tri rodjendana slavimo. Brzo se priprema, sočna, prosto se topi u ustima.
Probajte i vi da je napravite!
Sastojci:
Za biskvit:
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 jaja
  • 100 g brašna
  • 50 g gustin
  • 1 kafena kašika praška za pecivo
  • 50 g tečnog maslaca
Krem:
  • 750 g kesten-pire ( svež ili smrznut)
  • 150 g šećera ( samo pod uslovom da kesten pire nije sladak)
  • 5 dl slatke pavlake
  • 1 vanilin šećer
  • 1 šlagfix
Za ukrašavanje:
  • 1 dl slatke pavlake
  • po želji možete dodati šećera u prahu ( ja osim jedne kesice vanilin šećera nisam dodala šećer)
Priprema:
1. Dno kalupa za tortu sa prečnikom 26 cm, obložimo papirom za pečenje kolača.
2. Jaja umutimo sa šećerom i vanilin šećerom. Nastavljamo da mutimo iznad vodene pare, sve dok masa ne postane penasta i dok ne poraste na dvostruku količinu. Tada skinemo sa pare i dalje mutimo. Dodamo brašno, gustin i prašak za pecivo. Oprezno pomešamo. Na kraju dodamo mlaki istopljeni maslac, odmah pomešamo. Smesu sipamo u kalup za tortu i stavimo u unapred zagrejanu rernu, na 180 stepeni, ili u rernu sa ventilatorom na 160 stepeni. Pečemo oko 30 minuta. Izvadimo iz rerne i ostavimo da se ohladi. Kada je biskvit skroz hlada, horizontalno ga presečemo na pola.
3. Ako je kesten pire smrznut, ostavimo ga da so otkravi. Sa jednom viljuškom malo ga izgnječimo, zatim sa mikserom ga malo umutimo. Ako kesten pire ne sadrži šećer, dodamo mu šećera. Slatku pavlaku umutimo u čvrstu penu sa šlagfixom i polako umešamo u kesten pire. 1/3 fila ostavimo sa strane za kasnije. Donju koru stavimo na tacnu i premažemo je sa kesten-filom. Poklopimo sa gornjom korom i malo pritisnemo sa rukom. Sa spolja premažemo celu tortu sa ostatkom fila.
4. Slatku pavlaku za ukrašavanje ulupamo i po želji možemo dodati šećera u prahu. Ukrasimo tortu po ukusu. Preko noći ostavimo tortu u frižideru.
                                            Prijatno!









Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen