Translate

Sonntag, 4. Dezember 2016

Tejszínhabos gesztenyetorta


Nálunk december nemcsak az ünnepekre asszociál, hanem a születésnapokra is. Három születésnapot ünneplünk a családban ebben a hónapban és hármat januárban. Ezt a tejszínhabos gesztenyetortát Szabolcs születésnapja ihlette, mai napon született. Nagyon finomra sikerült, a krém ideális lett, úgyhogy máskor is szívesen el fogom készíteni. A tortát könnyen és szépen lehet szeletelni, nagyon jót mutat felszolgálva is. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a gesztenyét.
Boldog sütkérezést és boldogságos szülinapot édes Kisfiam!
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortához:
Piskóta:
  • 150 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 100 g liszt
  • 50 g étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 50 g olvasztott vaj
Krém:
  • 750 g fagyasztott vagy friss gesztenyepüré
  • 150 g cukor ( ha nincs már előre édesítve a gesztenyepüré)
  • 5 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
Díszítéshez:
  • 1 dl tejszínhab
Elkészítése:
1. Egy 26 cm átmérőjű tortaformának az alját kibéleljük sütőpapírral. Az oldalát nem kell kikenni, mert a torta közepe domború lesz.
2. Összekeverjük a tojást a cukorral és vaníliás cukorral, majd vízgőz felett addig keverjük egy robotgéppel, amíg a massza habos lesz és nem nő kétszeresérre. Levegyük a vízgőzről és tovább keverjük, majd hozzászitáljuk a lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport. Óvatosan összekeverjük és hozzáadjuk a kihűlt, folyékony vajat. Összekeverjük és a tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon, légkeverős sütőben 160 fokon 30 percig sütjük. A sütőből kivéve egy késsel válasszuk el a tésztát az oldaláról és borítsuk egy sütőpapírra. Vegyük le a karikát róla és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, horizontálisan vágjuk ketté a lapot.
3. A fagyasztott gesztenyepürét kiolvasztjuk és egy villával kissé szétnyomkodjuk. Ha nincs édesítve, hozzáadjuk a cukrot. A tejszínt felverjük kemény habbá és aprónként összekeverjük a gesztenyemasszával. A krém 1/3 tegyük félre kívülről bevonni a tortát. A többi krémet rásimítjuk a tortalapra, befedjük a felső lappal. Kezünkkel kissé megnyomkodjuk a tetejét, majd bevonjuk kívülről is a maradék krémmel.
4. Felverjük az 1 dl tejszínt keményre és ezzel díszítjük a tortát.  A tortát hagyjuk állni, hogy az ízek jól összeérjenek. Legjobb egy éjszakára hűtőben hagyni.

                                             Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen