Translate

Dienstag, 13. August 2019

Luna torta-finom liszt nélküli diós torta vaníliás krémmel

Nyáron leginkább gyümölcstortát szoktam csinálni ünnepre vagy nem ünnepre-csak úgy, mert ugye nem csak ünnepre kell tortát sütni. De a születésnap nem születésnap torta nélkül és mivel fiam imádja a diós tortákat, választásom idén Luna tortára esett. Egyszerű elkészíteni, de az eredmény eszméletlenül finom. Próbáljátok ki ti is, megéri!
Hozzávalók a tésztához:
  • 12 tojás fehérje
  • 36 dkg cukor
  • 36 dkg darált dió
Krém:
  • 12 tojás sárgája
  • egy vaníliarúd kikapart belseje vagy 4 csomag vaníliás cukor
  • 6 evőkanál tej
  • 18 dkg cukor
  • 35 dkg vaj 
Tetejére:
  • kb. 10 dkg cukor
  • maréknyi dió

Elkészítés:
1. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a darált diót. Óvatosan összekeverjük és osszuk el két egyforma papírral bélelt tepsibe. Úgy sütjük ki, mint a piskótát-előmelegített sütőben 200 fokon, a légkeverős sütőt 180 fokra állítsuk be. 
2. A kisült lapok kb. 2 cm vastagok lesznek. Óvatosan húzzuk le róluk a papírt és hagyjuk kihülni, majd mindegyik lapot vágjuk két részre.
3. A krémhez a tojások sárgáját a cukorral és vaníliával habosra keverjük ki, majd adjuk hozzá a tejet és főzzük sűrűre. 
4. Mikor kihűlt adjuk hozzá a vajat és keverjük ki simára. A krémet négy részre osszuk el, megtöltjük a lapokat 3 helyen, végül a tortát kívülről is bevonjuk.
5. Kevés cukrot egy edényben megpirítunk, hozzáadjuk a darabos diót, összekeverjük. Amikor kész a karamelles dió, borítsuk ki egy deszkára, késsel kicsit forgassuk meg és ha kihűlt vagdossuk össze, vagy daráljuk le. Szórjuk a torta tetejére, majd tegyük hideg helyre. 
Tipp: Felszolgálás előtt egy nappal készítsük el a tortát, hogy az ízek jól összeérjenek. 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen