Translate

Donnerstag, 22. August 2019

Sárgabarackos tejfölös sütemény / Hessischer Schmandkuchen

A család egyik kedvence lett a puha, omlós tésztába süllyesztett barack, tejfölös krémmel koronázva. Ezt az igazi nyári-feeling-et idéző finomságot könnyen el lehet készíteni. Ebből az adagból kb. 24 szelet jön ki, én egy kb. 25x38 cm nagyságú tepsiben sütöttem. Télen barackbefőttből készíthetjük és egy szelet mindössze 280 kcal tartalmaz.
 Hozzávalók a tésztához:
  • 300 g puha vaj ( esetleg margarin?)
  • 200 g cukor
  • csipetnyi só
  • 6 tojás
  • 1 citrom leve és 1/2 reszelt héja
  • 3 mokkáskanál sütőpor
  • 300 g liszt
  • 1 kg sárgabarack
Tejfölös hab:
  • 250 g tejföl
  • 250 g tejszín (állati eredetű)
  • 50 g cukor
  • fél citrom héja
Díszítéshez:
  • kb.200 g sárgabarack
  • 25 g cukor
Elkészítés:
1. A barackot félbevágjuk és eltávolítjuk a magját. 
Keverjük össze a vajat, cukrot és sót, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Jó habosra keverjük. Jöhet hozzá a fél citrom reszelt héja és az egész citrom leve. Végül hozzá szitáljuk a lisztet és sütőport, gyorsan mozdulatokkal összekeverjük és egy kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük.
2. A tésztára rakunk kb. 800 g barackfeleket, úgy hogy az a része, ahol a mag volt alulra kerüljön. Előmelegített sütőben 200 fokon, légkeverős sütőben kb. 175 fokon 30 percig sütjük. 20 perc sütés után a tepsit letakarjuk fóliával (csak a süti tetejére tegyük, hogy ne égjen meg a teteje). 
Amikor kisült, hagyjuk kihűlni a tepsiben.
3. A felmaradt 200 g barackot 25 g cukorral botmixerrel pépesítjük.
A tejfölt, cukrot és fél citrom reszelt héját összekeverjük. A tejszínt keményre verjük. Felét hozzáadjuk a cukros tejfölhöz és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a többi tejszínhabot is és óvatosan összekeverjük. Egyenletesen elosztjuk ezt a krémet a sütemény tetején.
A barackpürét nyomózsákba töltjük és a sütemény tetején csíkokat nyomunk kb. 2 cm távolságokban. Egy késsel vagy fapálcikával hullámokat formázunk. Legalább 1-2 órára tegyük hideg helyre. Tetszés szerint kockára szeleteljük.
Jó étvágyat! 
 






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen