Translate

Dienstag, 13. August 2019

Luna torta sa orasima bez brašna

Obično se kaže da je torta sa orasima "teška torta", ali ova razbija sve predrasude. Juče sam je pravila mom sinu za rodjendan, jer znam da voli slatkiše sa orasima. Torta je fenomenalna, topi se u ustima i svi smo oduševljeni ukusom. Brzo i lako se priprema, probajte i vi, nećete se pokajati.
Sastojci za kore:
  • 12 belanaca
  • 360 g šećera
  • 360 g mlevenog oraha
Fil:
  • 12 žumanaca
  • jedna mahuna vanile ili 4 vanilin šećera
  • 6 kašika mleka 
  • 180 g šećera
  • 350 g maslaca
Za grilijaš:
  • otprilike 100 g šećera
  • jedna šaka seckanih oraha
Priprema:
1. Čvrsto umutiti belanca sa šećerom, na kraju oprezno umešati mlevene orahe. Masu podeliti u dve jednake tepsije obložene sa papirom. Peći kao piškotu u unapred zagrejanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni, a u rerni sa ventilatorom na 180 stepeni.
2. Kore podeliti na dva jednaka dela, da dobijemo 4 kore.
3. Za fil umutimo žumanca i šećer, dodamo sredinu vanilin mahune ili vanilin šećer. Kada je masa penasta i svetla, dodamo mleko i kuvamo na pari dok se ne zgusne.  Kada se fil ohladio dodamo maslac i mikserom dobro, penasto umutimo.
4. Fil podelimo na 4 dela, filujemo kore i na kraju spolja premažemo celu tortu filom. 
5. Za grilijaš rastopimo na tihoj vatri šećer i dodamo seckane orahe. Dobro izmešamo i izručimo na jednu dasku ili malo nauljani tanjir. Kada se ohladi iseckamo sa nožem ili sameljemo. 
Odozgo tortu posipamo sa grilijašom i ostavimo na hladnom mestu.
Tip: Tortu najbolje napraviti jedan dan pre serviranja i ostaviti u frižideru. 

                                                                      Prijatno!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen