Sastojci za kore:
- 12 belanaca
- 360 g šećera
- 360 g mlevenog oraha
Fil:
- 12 žumanaca
- jedna mahuna vanile ili 4 vanilin šećera
- 6 kašika mleka
- 180 g šećera
- 350 g maslaca
Za grilijaš:
- otprilike 100 g šećera
- jedna šaka seckanih oraha
Priprema:
1. Čvrsto umutiti belanca sa šećerom, na kraju oprezno umešati mlevene orahe. Masu podeliti u dve jednake tepsije obložene sa papirom. Peći kao piškotu u unapred zagrejanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni, a u rerni sa ventilatorom na 180 stepeni.
2. Kore podeliti na dva jednaka dela, da dobijemo 4 kore.
3. Za fil umutimo žumanca i šećer, dodamo sredinu vanilin mahune ili vanilin šećer. Kada je masa penasta i svetla, dodamo mleko i kuvamo na pari dok se ne zgusne. Kada se fil ohladio dodamo maslac i mikserom dobro, penasto umutimo.
4. Fil podelimo na 4 dela, filujemo kore i na kraju spolja premažemo celu tortu filom.
5. Za grilijaš rastopimo na tihoj vatri šećer i dodamo seckane orahe. Dobro izmešamo i izručimo na jednu dasku ili malo nauljani tanjir. Kada se ohladi iseckamo sa nožem ili sameljemo.
Odozgo tortu posipamo sa grilijašom i ostavimo na hladnom mestu.
Tip: Tortu najbolje napraviti jedan dan pre serviranja i ostaviti u frižideru.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen