Hozzávalók a tésztához:
- 150 g vaj
- 70 g porcukor
- 1 tojás
- 250 g liszt
Citromkrém:
- 2 citrom
- 100 g cukor ( nyírfacukor)
- 1 dl citromlikőr-olasz Limoncello ( ki hagyható estleg citrom sziruppal pótolható)
- 125 g créme fraiche (tejföl)
- 3 tojás sárgája
- 1 egész tojás
Habcsók:
- 3 tojás fehérje
- csipetnyi só
- 100 g cukor
Elkészítés:
1. A tésztához a vajat és cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat. Amikor már jó habos a massza, hozzászitáljuk a lisztet és összegyúrjuk.
2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, légkeverős sütőt 180 fokra. Egy kerek 26-28 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk és meghintjük liszttel. A tésztát kinyújtjuk és a tortaformába helyezzük, a szélét felhúzzuk 3-4 cm magasan. Villával jól megszurkáljuk. 15 percig sütjük. Majd kivegyük a sütőből.
3. A 2 citromot meleg vízben jól megmossuk. Egyiknek lereszeljük a héját és mind a kettőnek kifacsarjuk a levét. Hozzáadjuk a cukrot, az 1 dl citromlikőrt és a tejfölt. Összekeverjük és végül belekerül a 3 tojássárgája és az egy egész tojás. Keverjük össze és tegyük a linzer tetejére. Tegyük vissza a sütőbe 25-30 percre.
4. A 3 tojásfehérjét verjük keményre a sóval és cukorral. Tegyük egy habzsákba és nyomjunk habcsókokat a citromos krémre. 5-10 percre tegyük vissza a sütőbe a legfelső sínbe, hogy a hab kis színt kapjon. (Nálam most kissé több színt kapott, mint kellett volna. )
Hagyjuk jól kihűlni és szeleteljük. Még finomabb, ha pár óráig hidegen áll.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen