Translate

Sonntag, 25. August 2019

Olasz citromtorta / Torta al limone con meringa italiana

Egyik legnépszerűbb desszert Olaszországban a Torta di Limone és ime az eredeti recept is hozzá. Ezt az igazi klasszikusként ismert tortát talán egyszerűsége miatt kedvelik az olaszok. Valójában egy linzer lapból áll, melyen egy illatos, citrom krém van habcsókkal koronázva. Ez egy nagyon régi recept, melyre az olaszok oly büszkék, mert annyira tökéletes és vétek lenne eltérni az eredeti recepttől, bármit is megváltoztatni rajta. Hétvégére ezt a tortát sütöttem, hűsítő, könnyű nyári desszert. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók a tésztához:
  • 150 g vaj
  • 70 g porcukor
  • 1 tojás
  • 250 g liszt
Citromkrém:
  • 2 citrom
  • 100 g cukor ( nyírfacukor)
  • 1 dl citromlikőr-olasz Limoncello ( ki hagyható estleg citrom sziruppal pótolható)
  • 125 g créme fraiche (tejföl)
  • 3 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
Habcsók:
  • 3 tojás fehérje
  • csipetnyi só
  • 100 g cukor
Elkészítés:
1. A tésztához a vajat és cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat. Amikor már jó habos a massza, hozzászitáljuk a lisztet és összegyúrjuk. 
2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, légkeverős sütőt 180 fokra. Egy kerek 26-28 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk és meghintjük liszttel. A tésztát kinyújtjuk és a tortaformába helyezzük, a szélét felhúzzuk 3-4 cm magasan. Villával jól megszurkáljuk. 15 percig sütjük. Majd kivegyük a sütőből.
3. A 2 citromot meleg vízben jól megmossuk. Egyiknek lereszeljük a héját és mind a kettőnek kifacsarjuk a levét. Hozzáadjuk a cukrot, az 1 dl citromlikőrt és a tejfölt. Összekeverjük és végül belekerül a 3 tojássárgája és az egy egész tojás. Keverjük össze és tegyük a linzer tetejére. Tegyük vissza a sütőbe 25-30 percre.
4. A 3 tojásfehérjét verjük keményre a sóval és cukorral. Tegyük egy habzsákba és nyomjunk habcsókokat a citromos krémre. 5-10 percre tegyük vissza a sütőbe a legfelső sínbe, hogy a hab kis színt kapjon. (Nálam most kissé több színt kapott, mint kellett volna. )
Hagyjuk jól kihűlni és szeleteljük. Még finomabb, ha pár óráig hidegen áll.
                                                                Jó étvágyat!






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen