Translate

Sonntag, 6. November 2016

Eredeti svájci répatorta liszt és vaj nélkül

Népszerű édesség a sárgarépatorta Svájcban. Ez az egyszerű, de mégis ízletes és mutatós torta Aargau kantonból ered, amelyet a nép sárgarépakantonnak is nevez. Évszázadok óta nagy előszeretettel készítették a háziasszonyok ezt a tortát, a répa és a mandula fogyasztása miatt. A piskótamassza sárgarépából, mandulából áll és a 19. századból ered az első lejegyzett recept., amely szerint a répa és a mandula mellett, tojást, cukrot, sütőport és citrom héját tartalmaz. Ahogy tudatosult az emberekben az egészséges táplálkozás fontossága, a cukrászdák és éttermek étlapján naponta szerepel a répatorta, vagy az "Aargauer Rüeblitorte", ahogy Svájcban hívják. A vidám hangulatú Aarau-i sárgarépavásárt november első szerdáján tartják. Közel százezren látogatnak ezen a napon a kanton fővárosába, hogy meg kóstolják a répatortákat, a répakenyeret, répalekvárt, répalét, répaszirupot, répakolbászt, stb. Sőt még sárgarépa pálinka is kapható!
A piskótához két kanálnyi cseresznyepálinkát is adnak, majd a tetejét cseresznyepálinkás cukormázzal vonják be, az oldalát mandulaforgáccsal szórják be, míg a torta tetejét, a Svájcban jól ismert és mindenütt kapható marcipánból készült sárgarépával díszítik. Feltétlenül ajánlatos egy nappal a fogyasztás előtt elkészíteni, mert akkor jól összeértek az ízek és finom puha, szaftos a tésztája. Hűtőben fóliával becsomagolva több napig is ugyanolyan friss marad, mint az első nap. Vaníliakrémmel, jégkrémmel, gyümölccsel is fogyasztható, vagy simán kávé mellett is élvezhető.
Könnyen elkészíthető és alig kell hozzá anyag. Süssetek ti is egy répatortát, ízleni fog!
Hozzávalók:
  • 250 g cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 300 g darált mandula ( esetleg 150 g mandula, 150 g mogyoró)
  • 300 g finomra reszelt sárgarépa
  • 1 citrom
  • 2 evőkanál cseresznyepálinka vagy 2 evőkanál meleg víz
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 4 kanál étkezési keményítő
  • 1/2 kávéskanál fahéj
  •   késhegynyi szegfűszeg
  • csipet só
  • 3 kanál baracklekvár a bevonáshoz
Cukormáz:
  • 1 tojásfehérje
  • 300 g porcukor
  • 2 kanál cseresznyepálinka vagy 2 kanál citromlé
  • 1-2 kanál víz  
Elkészítése:
1. A 6 tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Amikor már egészen kifehéredett a massza hozzáadjuk a többi hozzávalókat. A citromot alaposan mossuk meg és töröljük szárazra, majd reszeljük le a héját vékonyan. A fehér réteget ne reszeljük le, mert keserű íze lesz a tortának. Jól összekeverjük. Az 5 tojásfehérjét felverjük keményre a csipet sóval. Lassú mozdulatokkal összekeverjük az egészet, ügyeljünk, hogy a habot ne törjük túlságosan össze.
Egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a piskótát rásímítjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 1 órán át készre sütjük. A tortát a sütő alsó felére helyezzük. 20-25 perc elteltével én egy alufóliát tettem a tortára. A fóliával nem szabad lezárni a tortát, csak lazán ráhelyezzük. Amikor kisült, hagyjuk kissé a tortasütőben kihűlni, majd vegyük le a tortakarikát és fordítsuk rá egy sütőpapírra és tegyük rácsra. Húzzuk le a sütőpapírt és hagyjuk kihülni.
2. A baracklekvárt melegítsük fel, szitán törjük át, hogy a rostok maradjanak a szitában. A tortát vonjuk be a lekvárral.
3. A tojást keverjük kissé habosra. Adjuk hozzá a porcukrot és a többi hozzávalókat. A cukormázat öntsük a torta közepére és mozgassuk a tortát, hogy a tetején egyenletesen folyón szét. Kissé a torta oldalára is folyhat a máz, így még mutatósabb a torta.
4. A marcipánrépákat helyezzük el a még folyékony cukormázon. Ezután hagyjuk száradni.
A torta másnap a legfinomabb. Átlátszó fóliába csomagolva egy hétig is friss marad a hűtőben.
                                             Jó étvágyat!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen