Translate

Dienstag, 1. November 2016

Csokoládés torta vörös áfonyával

Okkal nevezhetjük napjaink csodaszerének a vörös áfonyát vagy tőzegáfonyát, hiszen ennek a kis élénk vörös bogyónak nagyon pozitív hatása van az emberi szervezetre. Észak Amerikából származik, már az őslakós indiánok is használták, mint gyógyszert, élelmet és mint festékanyagot. Érdemes a kertünkben elültetni egy - két bokrot, nemcsak hasznos, hanem télen szép dísz lehet az örökzöld cserje.
A vörös áfonya gazdag rostokban, A-, B-, C-, E vitaminban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, vasban, cinkben stb. Nőknek kifejezetten ajánlott főleg a húgyúti baktériumos fertőzések ellen, a szájüreg fertőtlenítésére. Erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől, antioxidáns hatású, védi az ereket, sejtregenáló, méregtelenítő. Segít megelőzni a daganatos megbetegedéseket, segít megelőzni a gyulladásos betegségek kialakulását. A húgyúti fertőzések mellet, az orvosok ajánlják még a prosztata gondok, a vesebetegség és diabétesz esetén is a fogyasztását. Túlsúly, magas vércukor, érelmeszesedés és érrendszeri betegségek valamint magas vérnyomás esetén is pozitív hatása van a szervezetre.
Fogyaszthatjuk frissen, a levét és aszalva is. A vörösáfonya tea kiváló szer vesetisztításra és húgyúti fertőzések ellen.
Választásom ezért is esett a csokis-vörös áfonyás tortára. Egy biztosított boldog napot élhetünk meg ezzel a tortával. Próbáljátok ki ti is, vidám sütkérezést!

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 200 g vaj vagy margarin
  • csipetnyi só
  • 300 g barna cukor ( vagy kristály cukor)
  • 6 tojás ( közepes nagyságú: M)
  • 1 bourbon vaníliás cukor vagy 2 sima vaníliás cukor
  • 150 g étkezési csokoládé
  • 50 g kakaópor
  • 1,5 kávéskanál sütőpor
  • 125 g liszt
Krém:
  • 500 g alma
  • 2 dl vörös áfonya lé
  • 35-40 g étkezési keményítő
  • 3 evőkanál cukor
  • 300 g mélyhűtött vörös áfonya
Öntet:
  • 150 g étkezési csokoládé
  • 100 g tejcsokoládé
  • 1 dl állati eredetű tejszín
Elkészítése:
1. A csokoládét felaprítjuk és vízgőz felett felolvasztjuk, keverjük simára és hagyjuk kihülni.
2. A vajat keverjük habosra a sóval, vaníliás cukorral és a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat és keverjük jó habosra. Az olvasztott csokoládét és keverjük hozzá, majd a liszt, kakaópor és a sütőpor keverékét is szitáljuk a masszához. Keverjük össze.
3. Öntsük egy sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű formába. Tegyük előmelegített sütőbe 175 fokon, légkeverős sütőben 150 fokon süssük 45 perc alatt készre (a sütőtől függ, hogy meddig kell sütni). 25 perc elteltével, ha szükséges tegyünk a tortára egy alufóliát, hogy ne égjen meg a torta teteje. Nem kell szorosan lefedni, csak lazán ráhelyezni a fóliát. Ha kisült, egy késsel válasszuk el a torta oldalát és a hagyjuk a tortaformában kihülni. Eztán vegyük ki a formából és fordítva tegyük egy sütőpapírra, úgy, hogy a teteje legyen alul. Amikor teljesen hideg, éles késsel kettőbbe vágjuk.
Krém:
4. Az almát hámozzuk meg és szeleteljük fel apró kockára. Tegyük egy edénybe és adjunk hozzá 1,5 dl vörös áfonya levét. Forraljuk fel és lassan főzzük 6-8 percig. A legvégén adjuk hozzá a lecsepegtetett vörös áfonyát (ne fagyva tegyük az almához).
5. Az étkezési keményítőt keverjük össze a cukorral és keverjük el csomómentesre a megmaradt 0,5 dl vörös áfonya levével, majd adjuk az alma-vörösáfonya kompóthoz és főzzük még 1-2 percig állandóan kevergetve. Hagyjuk kihűlni.
6. A tortalap felső részét tegyük egy tálcára, tegyük köré egy torta gyűrűt és simítsuk rá az almás-vörösáfonyás  masszát. Ráhelyezzük a torta alját, kissé megnyomkodjuk. Ha a tortalap teteje kerül alulra, az alja meg felülre, akkor szép sima alakja lesz a tortánknak. Tegyük hűtőbe 2 órára.
7. 150 g étcsokoládét és a 100 g tejcsokoládét aprítsuk fel és adjuk hozzá a tejszínt. Tegyük a főzőlapra és álandóan kevergetve hagyjuk a csokoládét teljesen felolvadni. Amikor egyenletes állagú masszát kapunk, hűtsük kicsit le és néha kevergessük meg. Ezt a finom csokoládét öntsük a torta tetejére és lazán simítsuk el. Nem kell tökéletesnek lenni, attól mutatósabb. Egy órára tegyük hűtőbe. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
                                           Jó étvágyat!




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen