Translate

Sonntag, 6. November 2016

Torta od mrkve i badema ili poznata kao švajcarska "Rüeblitorte" bez brašna i maslaca

Poznata Švajcarska klasika, jednostavna, ipak veoma ukusna i sočna poslastica. Po originalnom receptu iz 19. veka, ova veoma zdrava torta se pravi od sočne mrkve, badema, jaja, kore od limuna, šećera. Ne sadrži ni brašna, ni margarina. Seljaci na severnom delu kantona Aargau gajili mrkve u ogromnim količinama i domaćice su se dosetile da od ovog zdravog povrća naprave poslasticu. Tako je nastala ova torta pre više od dva veka, koja se širom Švajcarske može pronaći u svim poslastičarnicama i restoranima.
U gradu Aarau svake prve srede u novembru održava se tradicionalni vašar mrkve. Na štandovima su izložene različite vrste mrkvi, torte od mrkve, hleb od mrkve, pekmezi od mrkve, sirup i sokovi od mrkve, pa čak i kobasica i rakija od mrkve. 
Mnogi misle da torta ima ukus povrća, ali nije tako. Uopšte se ne oseti ukus mrkve. Torta je ukusna, mekana i sočna. Ako je prekrijemo sa providnom folijom, u frižideru i do nedelju dana ostaje mekana i sveža. Ona se može poslužiti sa sladoledom, ili kremom od vanile ili sa voćnom salatom, ali odlično pristaje i uz kafu ili čaj. Tortu treba jedan dan ranije pripremiti, jer će ukus tek tada doći do izražaja. Probajte i vi da je napravite!
Sastojci:
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 jaja
  • 1 žumance
  • 300 g mlevenog badema ( možete uzeti i 150 g badema i 150 g lešnika)
  • 300 g rendane mrkve
  • 1 limunova kora
  • 2 kašike rakije od trešnje ili višnje ( umesto alkohola može topla voda ili sok od limuna)
  • 1 kafena kašika praška za pecivo
  • 4 kašike gustina - skroba
  • 1/2 kafena kašika cimeta
  • na vrh noža mleveni karanfilić
  • prstohvat soli
  • 3 kašike pekmeza od kajsije- spolja da se premaže torta
Glazura:
  • 300 g mlevenog šećera
  • 1 belance
  • 2 kašike rakije od trešnje ili umesto alkohola sok od limuna
  • 1-2 kašike vode
Priprema:
1. 6 žumanaca umutimo sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne bude dobila svetlu boju. Dodamo sitno izribanu mrkvu i ostale sastojke. Limun dobro opremo sa toplom vodom, obrišemo i izrendamo koru, pri tom pazimo da samo žuti deo rendamo, jer beli deo je gorak. Sve dobro pomešamo. 5 belanaca čvrsto umutimo, dodamo prstohvat soli. Polako dodamo masi i oprezno izmešamo. Uzmemo kalup od 26 cm prečnika, na dno stavimo papir za pečenje kolača. Smesu stavimo u kalup, sve dobro poravnamo i stavimo u unapred zagrejanu rernu od 180 stepeni. Pečemo 60 minuta. Posle 20-25 minuta na tortu možemo staviti alu-foliju. Naravno samo labavo prebacimo preko torte, da na izgori.
Zatim tortu izvadimo iz rerne i nožem odvojimo tortu od stranice kalupa. Ostavimo u kalupu malo da se ohladi. Tortu izvadimo iz kalupa, skinemo papir i stavimo na jednu rešetku.
2. Pekmez od kajsije dobro zagrejemo i preko jedne cetke ocedimo od vlakana. Premažemo tortu sa spolja i ostavimo da se skroz ohladi.
3. Belance penasto umutimo sa viljuškom i dodamo šećeru u prahu, zatim rakiju ili sok od limuna. Dobro izmešamo i ako je potrebno dodamo malo vode. Prelijemo preko ohladjenog kolača i malo mrdamo sa rukama tortu da se ravnomerno podeli glazura.
4. Tortu ukrasimo sa mrkvama od marcipana. Na svako parče stavimo po jednu mrkvu. tortu stavimo na tacnu. Ostavimo da se glazura osuši.
Napravite tortu jedan dan ranije, da bi ukusi više došli do izražaja. Ostatak torte umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru, tako će ostati svež kao prvi dan.
                                            Prijatno!

   



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen