Translate

Montag, 28. November 2016

Mogyorós háromszögek az ünnepekre


Bizonyára sokan ismeritek ezt a különleges háromszög alakú finom süteményt. Nálunk valamikor a hetvenes évek végén vált ismerté és anyukám nemcsak karácsonyra, de más ünnepekre és lakodalmakra is sütötte. Jól mutat a tálcán a formája és a két hegyesszögét díszítő csokoládéval. Különösen finom ízt ad neki a pörkölt mogyoró, a baracklekvár, csokoládé és a vanília keveréke. Lezárva, hűvös helyen sokáig eláll, így már jóval az ünnepek előtt meg lehet sütni. Egy nagyobb tepsihez én mindig duplán mérem a hozzávalókat.
Vidám sütkérezést!
Hozzávalók:
A tésztához (kb. 22 x 30 cm tepsihez):
  • 300 g liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 200 g cukor ( barna cukor lehetőleg)
  • 2 tojás
  • 100 g vaj
Bevonat:
  • 3-4 evőkanál baracklekvár
Krém:
  • 200 g vaj
  • 200 g cukor ( lehetőleg barna cukor)
  • 5 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál tej
  • 200 g durvára vagdalt mogyoró (pörkölt mogyoró)
  • 200 g darált mogyoró
Máz:
  • 100 g porcukor
  • 2 púpozott kávéskanál kakaópor
  • 1 kávéskanál olvasztott vaj
  • 2-3 evőkanál forró víz
Elkészítése:
1. A tojásokat keverjük habosra a cukorral és a vajjal. Szitáljuk hozzá a lisztet a sütőporral és gyúrjunk az egészből sima tésztát. Ha a tészta ragad, hagyjuk kihűlni.
2. A krémhez a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tejet összekeverjük és felforraljuk. Keverjük hozzá a darált és a vagdalt mogyorót. Ezután az egészet hagyjuk kihűlni.
3. A tésztát nyújtsuk ki és tegyük egy kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük be a lekvárral.
4. A kihűlt krémmel vonjuk be a lekvárral bekent tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig süssük.
5. Miután kisült hagyjuk kihűlni, majd vágjuk 6x6 cm-es négyzetekre, majd átlós irányba vágjuk ketté.
6. A bevonathoz a kakaót keverjük össze a porcukorral, a felolvasztott vajjal és annyi forró vízzel, hogy sűrű masszát kapjunk. A háromszögek mindkét hegyesszögét ezzel a bevonattal kenjük be.
                                             Jó étvágyat!






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen