Bizonyára sokan ismeritek ezt a különleges háromszög alakú finom süteményt. Nálunk valamikor a hetvenes évek végén vált ismerté és anyukám nemcsak karácsonyra, de más ünnepekre és lakodalmakra is sütötte. Jól mutat a tálcán a formája és a két hegyesszögét díszítő csokoládéval. Különösen finom ízt ad neki a pörkölt mogyoró, a baracklekvár, csokoládé és a vanília keveréke. Lezárva, hűvös helyen sokáig eláll, így már jóval az ünnepek előtt meg lehet sütni. Egy nagyobb tepsihez én mindig duplán mérem a hozzávalókat.
Vidám sütkérezést!
Hozzávalók:
A tésztához (kb. 22 x 30 cm tepsihez):
- 300 g liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 200 g cukor ( barna cukor lehetőleg)
- 2 tojás
- 100 g vaj
Bevonat:
- 3-4 evőkanál baracklekvár
Krém:
- 200 g vaj
- 200 g cukor ( lehetőleg barna cukor)
- 5 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál tej
- 200 g durvára vagdalt mogyoró (pörkölt mogyoró)
- 200 g darált mogyoró
Máz:
- 100 g porcukor
- 2 púpozott kávéskanál kakaópor
- 1 kávéskanál olvasztott vaj
- 2-3 evőkanál forró víz
Elkészítése:
1. A tojásokat keverjük habosra a cukorral és a vajjal. Szitáljuk hozzá a lisztet a sütőporral és gyúrjunk az egészből sima tésztát. Ha a tészta ragad, hagyjuk kihűlni.
2. A krémhez a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tejet összekeverjük és felforraljuk. Keverjük hozzá a darált és a vagdalt mogyorót. Ezután az egészet hagyjuk kihűlni.
3. A tésztát nyújtsuk ki és tegyük egy kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük be a lekvárral.
4. A kihűlt krémmel vonjuk be a lekvárral bekent tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig süssük.
5. Miután kisült hagyjuk kihűlni, majd vágjuk 6x6 cm-es négyzetekre, majd átlós irányba vágjuk ketté.
6. A bevonathoz a kakaót keverjük össze a porcukorral, a felolvasztott vajjal és annyi forró vízzel, hogy sűrű masszát kapjunk. A háromszögek mindkét hegyesszögét ezzel a bevonattal kenjük be.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen