Translate

Samstag, 19. November 2016

Legfinomabb mézespuszi Karácsonyra vagy bármilyen ünnepre-hétköznapra édesanyám receptje szerint

Ameddig csak vissza tudok emlékezni a kora gyerekkoromra, ünnepek táján fahéj-, szegfűszeg- és méz illata járta be a házunk minden szegletét. A mézespuszi illata. Anyukám nemcsak az ünnepekre sütötte meg, hanem a lakodalmakban is a sütemény-lista első helyén szerepelt ötven évtizeden keresztül. Ezt a süteményt már az első nap megsütötte, mert sokáig eláll, puha, illatos és sokak kedvenc süteménye közé tartozott. Biztosan sokan e recept szerint készítitek a mézespuszit, hiszen mindenki megkaphatta a receptet tőle. Tudom sok más recept létezik a finom mézespuszi, mézespuszedli  vagy mézespogácsa elkészítésére, de nekem tuti ez a legjobb recept. Dettó.
Két adagot már megsütöttem, egy részét elajándékoztam a barátoknak, ismerősöknek és ismeretleneknek egy karitászon keresztül, egy részét pedig a család fogyasztotta el. Ádventre még nagyobb adagot fogok sütni az biztos!
Hozzávalók 100 darabhoz:
  • 7 tojás
  • 45 dkg cukor
  • 7 kanál forró méz
  • 1 kávéskanál fahéj
  • fél kávéskanál szegfűszeg
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 80 dkg liszt
A hab-mázhoz:
  • 4 tojásfehérje
  • 12 púpozott kanál cukor
Elkészítése:

1. 4 tojásnak szétválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. A fehérjét félretegyük és később felverjük kemény habbá.
2. A tojássárgájához hozzáadunk 3 egész tojást és a cukrot, majd jól elkeverjük.
3. A mézet egy kisebb edényben felforraljuk, vigyázzunk, mert könnyen kiszalad! Úgy forrón adjuk hozzá a tojásokhoz és keverjük össze rögtön. A szegfűszeget, fahéjat és szódabikarbónát is adjuk hozzá, majd a lisztet szitáljuk közé. Gyúrjuk össze, lehet, hogy nem veszi fel a tészta az összes lisztet, de az is lehetséges, hogy egy kicsivel több kell hozzá. Ez a tojások nagyságától függ.
4. Két tepsit kenjük ki zsírral és lisztezzük meg vagy béleljük ki sütőpapírral. Kezünkkel szakítsunk egy kis tésztát és a tenyerünkkel formázzuk gömb alakúra, kisebb dió nagyságúra ( ne legyen túl apró, de nagy se). Sorakoztassuk a tepsibe kb. 2 cm távolságra egymástól. Előre melegített sütőben süssük szép világos aranyszínűre. Vigyázzunk, nem szabad túlságosan sötétre sütni. Én légkeverős sütőben 180 fokon sütöttem. Próbaként emeljünk meg egy pogácsát és ha már az alja is szépen megsült, akkor kivehetjük.  
5. Mire kisül az első tepsivel a hab már legyen elkészítve. A habhoz a 4 tojásfehérjét verjük keményre és apródonként adjuk hozzá a cukrot. Addig verjük, amíg nagyon kemény nem lesz.
6. Egy kisebb tálba tegyünk kb. 2-3 kanál habot és a meleg puszedliket hatossával-hetessével, egy kanál segítségével forgassuk meg a habban. Egy tálcára tegyünk sütőpapírt (esetleg papír nélkül is lehet) és a habos puszedliket rakjuk rá. Hagyjuk megszáradni. A hab 24 óra alatt megszárad.
A mézespuszi egy dobozban lezárva sokáig eláll, friss marad.
                                            Jó étvágyat!

 


 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen