Dupla mennyiséget vettem. Egy sima fonott lett belőle és egy sült szalonnakockával.
Hozzávalók egy adag fonott kalácshoz:
- 500 g liszt
- 2 kávéskanál só
- 25 g friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 75 g nagyon puha vaj
- 3 dl langyos tej
- 1 tojás
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 dl tej
A szalonnás változathoz:
- 200 g szalonna 1 cm kockára vágva
- 1/2 kávéskanál só
1. A lisztet egy tálba szitáljuk, közepén bemélyedést csinálunk és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Ráöntjük a langyos tejet, hozzáadjuk a cukrot és kissé összekeverjük a liszttel. Felfuttatjuk az élesztőt.
2. Hozzáadjuk a tojást, a puha vajdarabokat, a sót és egy főzőkanállal jól kidolgozzuk legalább 10 percig. Amikor már hólyagosodni kezd, akkor jó. Cipót formálunk belőle, kicsit meghintjük liszttel és a tálban letakarjuk egy tiszta konyharuhával. 1 óráig hagyjuk kelni meleg helyen.
3. Egy gyúrólapot kissé lisztezzük meg, a tésztát osszuk el két egyenlő részre. Egyenként 70 cm hosszú rúddá hengereljük melyeknek a végeik vékonyabbak, mint a közepe. A rudakat tegyük egymásra keresztbe és fonjuk össze. Így:
4. A tepsit zsírozzuk ki, fektessük bele a kalácsot, kenjük meg a tej és tojássárgája keverékével és hagyjuk meleg helyen 30 percig kelni. Ezután kenjük be ismét a kalácsot a tej és tojássárgája keverékével. Tegyük előmelegített sütőbe 200 fokon süssük 30-35 percig. A tepsit a sütő alsó részére tegyük. Süssük aranybarnára.
A szalonnás változathoz apró kockára szeljük fel a szalonnát és fél kávéskanál sóval süssük ki. Mivel a szalonna, amelyet én használtam nem volt kellően zsíros, adtam hozzá egy kiskanál zsírt. Aranybarnára pirítottam, majd leszűrtem róla a zsírt. Amikor kihült, hozzáadtam a megkelt tésztához és még egyszer összegyúrta. Aztán ugyanúgy jártam el, mint a sima tésztával.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen