Translate

Samstag, 19. November 2016

Najukusniji medenjaci za Božić i druge praznike ili za svaki dan po receptu moje mame

Sećam se svog najranijeg detinjstva, kada je pred praznike i za praznike cela kuća mirisala na cimet, karanfilić i med. Nezaboravni i mirišljavi medenjaci moje mame, koje je spremala sa ljubavlju ne samo za Božić i druge praznike, nego i u svadbama kod rodbine i prijatelja. U njenoj svesci ovaj recept nosi naziv "Medeni poljupci", možda je i vama poznat, jer je ona veoma rado podelila svoje recepte sa rodbinom i sa prijateljima, sa svima, koji su bili zainteresovani za bilo koji njen recept.
Postoje različiti, dobri recepti za medenjake, meni su ipak po ovom receptu najukusniji, najmirišljiviji i najmekši medenjaci. Oni mogu ostati jako dugo sveži i mekani, ako ih ostavimo u kutiji. Od ove količine možete napraviti najboljih100 medenjaka.

Sastav:
  • 7 jaja
  • 45 dkg šećera
  • 7 kašika vrelog meda
  • 1 kafena kašika cimeta
  • 1/2 kafene kašike karanfilića
  • 1 kafena kašika soda-bikarbone
  • 80 dkg brašna
Za glazuru:
  • 4 belanaca
  • 12 punih kašika šećera
Priprema:
1. Odvojimo 4 žumanaca od belanaca. Belanca ostavimo sa strane.
2. Žumancima dodamo 3 cela jajeta i šećer. Dobro izmešamo.
3. U jedan manji sud stavimo med da provri, pri tom pazimo da ne iskipi. Vreli med dodamo u smesu i dobro izmešamo. Umešamo cimet, karanfilić i soda-bikarbonu i na kraju umešamo brašno. Napravimo glatko testo, tek malo treba da se lepi za ruke. Možda je potrebno još malo brašna dodati, ali moguće je da ne treba svo brašno. Zavisi i od krupnoce jaja.
4. Uzmemo dve veće tepsije i namažemo sa mašću i pospemo sa brašnom ili obložimo ih sa papirom za pečenje. Rukom vadimo mali komadić testa i izmedju dlanova napravimo kuglice veličine manjeg oraha. Poredjamo ih u tepsije sa razmakom od 2 cm. Stavimo u unapred zagrejanu rernu od 180 stepeni i pečemo dok medenjaci dobiju sveto zlatnu boju. proverimo da li je dno medenjaka pečeno i tek tada izvadimo iz rerne. Ne smemo prepeći.
5. Dok se peku medenjaci, napravimo glazuru. 4 belanceta čvrsto ulupamo, zatim postepeno dodamo šećer i ulupamo u veoma čvrstu penu.
6. U jednu činiju izvadimo 2-3 kašike pene i 5-6 još vrelih medenjaka uvaljamo u njoj pomoću jedne kašike. Medenjake poredjamo na jednu veliku tacnu, na papir za pečenje. Taj postupak treba da odradimo malo brže, jer je bitno da medenjaci budu što vreliji-topliji. Ostavimo ih da se dobro osuše, potrebno je oko 24 sata. Kada su medenjaci potpuno suvi, možemo ih poslužiti ili ih poredjati u jednu kutiju za kolače. Tako će dugo ostati sveži, mekani.
                                                 Prijatno!






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen