Translate

Mittwoch, 13. Mai 2020

Krem čorba od bele špargle / Spargelcremsuppe

Ovo izuzetno povrće je prava vitaminska bomba. Šparglu negde zovu i kraljevsko povrće sreće, važi za lekovitu biljku. Postoje bele i zelene špargle, koje se divno slažu sa testeninama, sa slaninom, sa ribom, odlične su kao prilog uz mesna jela itd.
Recept ove ukusne krem čorbe potiče iz Švajcarske, topla, kremasta, okrepljujuća, baš takva kakva treba da bude u Alpskim predelima.

Potrebno za 4 osobe:
  • 1 kg bele špargle
  • 8 tankih šnitova slanine / bakon
  • 8 štapića za ražnjiće
  • 2 supene kašike butera 
  • 1 glavica crnog luka (srednja)
  • 1 kafena kašika šećera ( zbog blago gorkog ukusa)
  • 3 supene kašike brašna
  • 8 dl bujona (kocka od povrća i voda)
  • 2 dl slatke pavlake za kuvanje
  • so, biber
Priprema:

1. Špargle operemo, očistimo, odsečemo vrhove (oko 4 cm), donje drvenaste delove odsečemo i bacimo, a ostatak isečemo na 2-3 cm dužine. Izaberemo 8 vrhova špargli i umotamo ih u slaninu i po dva nanižemo na štapiće. 
2. Na buteru malo ispržimo špargle zajedno sa šećerom, otprilike 5 minuta. Dodamo brašno, izmešamo i pržimo 1-2 minuta. Nalijemo bujonom, izmešamo. Kada vri, smanjimo temperaturu i lagano kuvamo 15 minuta, povremeno promešamo. 
Štapnim mikserom izmiksamo i procedimo kroz jednu cetku. Dodamo slatku pavlaku, solimo, dodamo po ukusu biber i držimo na toplom mestu.
3. Na buteru ispržimo ražnjiće sa obe strane: umotane vrhove špargli u slaninu. 
Čorbu serviramo u tople i dublje tanjire ili činije i služimo sa ražnjićima os špargle i slanine.
                                                                       Prijatno!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen