Sastojci za 4 osobe:
Tagliatelle:
- 500 g brašna
- 5 jaja
- so
- 300 g pančeta (dimljen slanina)
- 8 jaja (4 žumanca i 4 cela jaja)
- 200 g parmezan (izrendani)
- maslinovo ulje
- so i biber
Priprema:
1. Za rezance umešamo sve sastojke i umesimo dlanovima glatko i elastično testo. Ako je potrebno treba dodati malo vode. Kad je testo već homogeno, mesimo još oko 10 minuta. Testo umotamo u foliju i ostavimo 15-20 minuta na hladnom mestu.
Testo stavimo na pobrašnjenu radnu površinu, oklagijom rastanjimo 1-2 mm debljine. Ako testo pravimo sasvim ručno, razvijeno testo pospimo brašnom i urolamo jednu stranu do sredine, zatim i drugu stranu do sredine. Nožem sečemo oko 8 mm širine. Odvijemo rolnice i "pobacamo" ih po pobrašnjenoj krpi.
Ovaj postupak možemo napraviti i mašinom za testo.
Ako ih skuvamo isti dan, ostavimo ih da se suše oko pola sata.
2. Slaninu isečemo na kocke i malo ispržimo na ulju. Višak masti ocediti.
4 žumanca i 4 cela jaja umutimo i dodamo 100 g izrendanog parmezana i bibera, po potrebi soli.
3. Tagliatelle skuvamo u posoljenoj vodi po uputstvu (al dente), ako koristite svežu testeninu dovoljno je 2 minuta. Ocedimo, oko 2 dl od vode u kojoj se kuvala testenina, ostavimo sa strane.
4. Pančeti dodamo vruće, ocedjene tagliatelle, pomešamo i sipamo umućeni preliv (jaja i sir). Brzo mešamo i skinemo, da se ne bi jaja zgrudvala. Ako je potrebno, dodamo malo od vode, gde su se tagliatelle kuvale. Jelo treba da ima kremastu strukturu.
Serviramo u zagrejane tanjire, pobiberimo i stavimo preko sira.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen