Translate

Donnerstag, 21. Mai 2020

Pasta carbonara / Tagliatelle carbonara

Za svega pola sata se može napraviti ovo ukusno, hranljivo italijansko jelo. Moja porodica više voli sa širokim i dugačkim rezancima, koje italijani zovu tagliatelle. Ako nemate vremena da napravite tagliatelle, koje daju carbonari još lepši ukus, poslužiće i kupovne. Koristite sir parmezan i dimljenu slaninu, pančetu. U ovo jelo se ne stavlja pavlaka. Carbonara se služi kao glavno jelo uz salatu.

Sastojci za 4 osobe:
Tagliatelle:
  • 500 g brašna
  • 5 jaja
  • so
Carbonara:
  • 300 g pančeta (dimljen slanina)
  • 8 jaja (4 žumanca i 4 cela jaja)
  • 200 g parmezan (izrendani)
  • maslinovo ulje
  • so i biber
Priprema:
1. Za rezance umešamo sve sastojke i umesimo dlanovima glatko i elastično testo. Ako je potrebno treba dodati malo vode. Kad je testo već homogeno, mesimo još oko 10 minuta. Testo umotamo u foliju i ostavimo 15-20 minuta na hladnom mestu. 
Testo stavimo na pobrašnjenu radnu površinu, oklagijom rastanjimo 1-2 mm debljine. Ako testo pravimo sasvim ručno, razvijeno testo pospimo brašnom i urolamo jednu stranu do sredine, zatim i drugu stranu do sredine. Nožem sečemo oko 8 mm širine. Odvijemo rolnice i "pobacamo" ih po pobrašnjenoj krpi. 
Ovaj postupak možemo napraviti i mašinom za testo.
Ako ih skuvamo isti dan, ostavimo ih da se suše oko pola sata. 
2. Slaninu isečemo na kocke i malo ispržimo na ulju. Višak masti ocediti.
4 žumanca i 4 cela jaja umutimo i dodamo 100 g izrendanog parmezana i bibera, po potrebi soli.
3. Tagliatelle skuvamo u posoljenoj vodi po uputstvu (al dente), ako koristite svežu testeninu dovoljno je 2 minuta. Ocedimo, oko 2 dl od vode u kojoj se kuvala testenina, ostavimo sa strane.
4. Pančeti dodamo vruće, ocedjene tagliatelle, pomešamo i sipamo umućeni preliv (jaja i sir). Brzo mešamo i skinemo, da se ne bi jaja zgrudvala. Ako je potrebno, dodamo malo od vode, gde su se tagliatelle kuvale. Jelo treba da ima kremastu strukturu. 
Serviramo u zagrejane tanjire, pobiberimo i stavimo preko sira. 
                                                              Prijatno!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen