Translate

Mittwoch, 27. Mai 2020

Salata sa leblebijom-rukolom-crvenom paprikom / Kichererbsensalat

Ova mediteranska salata je spoj vitamina i hranljivih sastojaka i veoma je popularna, jer se može poslužiti kao predjelo, kao prilog uz meso ili kao glavno jelo na primer za večeru. Ako ovoj veoma zdravoj i ukusnoj salati dodamo na primer za 4 osobe 200 g Chorizo kobasicu u tankim kriškama, ili 200 g pileće grudi (sa roštilja) može nam poslužiti kao glavno jelo. Leblebija se može kupiti i u konzervi.

Potrebno je za 4 osobe:
  • 400 g leblebije iz konzerve
  • 1 veća crvena (mesnata) paprika ( na primer paprika Kalifornija)
  • jedna šaka rukole (umesto rukole može se koristiti i svež baby-spanać)
  • 4 kašike zelene masline
  • 2 grančice sveže mente
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike sirćeta od belog vina 
  • malo soka od sveže narandže
  • so, sveže sameljen biber
Priprema:

1. Leblebiju stavimo u cetku i ispod vode saperemo tečnost iz konzerve (tečnost je dobra, ali u ovoj situaciji nam ne treba). Ostavimo da se dobro ocedi.
Papriku operemo, presečemo na pola i izvadimo semenke. Isečemo na male kocke. 
Rukolu operemo i dobro iscedimo od vode (stavimo je na kuhinjsku krpu ili kuhinjski papir da upija vodu). 
U jednoj činiji pomešamo leblebiju, papriku i rukolu.
2. Maslinu isečemo na veoma tenke komadiće.
Svežu mentu operemo, osušimo od vode i isečemo na tanke komade. 
4 supene kašike maslinovog ulja i 2 supene kašike sirćeta od belog vina pomešamo, dodamo so i biber. Na kraju dodamo isečene masline i mentu. Dobro izmešamo. Sa ovim dresingom prelijemo salatu u činiji (leblebija, rukola, paprika).
Ako ova salata služi kao glavno jelo, isečemo malo pikantne kobasice (200 g za 4 osobe) i dodamo salati. 
                                                                  Prijatno!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen