Translate

Donnerstag, 2. Dezember 2021

Andjeoski oči ili husarski poljupci / Engelsaugen

 

Ovi kolačići za blagdan baš imaju lep, slikovit naziv. Neko ih naziva Husarski poljupci. Ja sam objavila jedan sličan recept pod nazivom Husarski poljupci, 8.decembra 2017. U tom starijem receptu u testo se dodaje mleveni badem, u ovom receptu testo je bez badema. Bitno je da koristimo ukusan, crveni pekmez, koji ne sadrži komadiće voća. Veoma brzo se priprema, veoma su ukusne, a na tacni izgledaju kao kutijica za nakite. Ako ih čuvamo u zatvorenoj kutiji i do 3 nedelja ostaju sveži!

Sastav ( 70-80 komada):

  • 250 g brašna
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • rendana kora od 1/2 limuna
  • 3 žumanca
  • 150 g maslaca
  • žele ili pekmez od crvenog voća (ribizla ili malina)
Priprema:

1. Umutimo maslac sa šećerom, soli, vanilin šećerom. Dodamo limunovu koru i jedno po jedno žumance. 

2. Dodamo brašno i brzim pokretima umesimo testo. Umotamo ga u foliju i ostavimo pola sata na hladnom mestu.

3. Dve tepsije obložimo sa papirom za pečenje. Od testa formiramo male kuglice veličine manjeg oraha i redjamo ih u tepsiju. Sa drškom od varjače napravimo udubljenje na sredini svake kuglice. Udubljenja možemo napuniti pekmezom i pre pečenja, ali u tom slučaju postoji mogućnost da pekmez malo iscuri. Estetski lepše izgleda, kada se kolačići pune posle pečenja.

4. Tepsiju stavimo u unapred zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 11 minuta.

5. Žele ili pekmez stavimo u šerpu i dobro zagrejemo i kašikicom punimo rupice. Ako želite možete posuti kolačiće prah šećerom pre punjenja. Ostaviti na tacni da se stvrdne pekmez, zatim ih slagati u kutiju sa poklopcem. Izmedju redova najbolje je staviti papir za kolače.

                                                            Prijatno!




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen