A linzerkarika Ausztria egyik legismertebb és legtradicionálisabb karácsonyi süteménye. Nagyon szeretjük, édesanyám mindig mondta: Lekváros linzer nélkül nincs Karácsony! Nálunk nem csak Karácsonykor került az asztalra. Évközben más ünnepekre, például Szent Pálra, édesapám névnapjára a többi 10-15 féle sütemény mellet ő is szerepelt. Anyu valamikor az 1970-es évek elején vette a Dr. Oetker féle süteményes könyvet, mindegyik receptet kipróbálta belőle, a "tirolit" is. Ezt azonban rendszeresen sütötte, mi csak "tirolinak" hívtuk. A sütemények felét megszórta porcukorral, felét cukor nélkül, simán szolgálta fel. Most már én sütöm minden ünnepre a "tirolit". Egy adaghoz hozzá sem fogok, annyira finom! Itt a recept!
Hozzávalók:
- 350 g liszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 2 tojás sárgája
- csipet só
- ribizli lekvár (vagy más piros lekvár)
- porcukor a szóráshoz
A hideg vajdarabokkal és a többi hozzávlóval gyúrjunk sima tésztát. Ha a tészta ragad, csomagoljuk átlátszó fóliába és tegyük hideg helyre 30 percig.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagra és kerek formával szaggassunk egyforma számú lyukas és sima korongokat.
Sorakoztassuk papírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben 190 fokon 9-10 perc alatt süssük ki. Vigyázzunk, mert gyorsan megbarnul a széle.
A kihűlt korongokat kenjük be lekvárral és a kilyukasztott korongokat ragasszuk rá. Tetszés szerint porcukorral megszórjuk.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen