Translate

Montag, 6. Dezember 2021

Linzer cvetići sa makom i džemom / Mohnblumen

Tradicionalni linzer keksići sa domaćim pekmezom zauzimaju počasno mesto medju sitnim kolačićima za Božić. Linzer masi se može dodati malo oraha, badema, kakao praha, lešnika ili maka. Recept sam pronašla u jednom nemačkom kuvaru. Recept je jednostavan, bez jaja i kao svaki linzer je bez dodatka praška za pecivo. Ovi divni "mak cvetići" su veoma prhki i ukusni. Kod ovih recepata ne moramo isti dan sve završiti, nego se može sutradan nastaviti. U petak sam umesila testo, u subotu ispekla i zalepila ih pekmezom. U nedelju sam konačno napravila male paketiće sa božićnim sitnim kolačima, koje ću kao svake godine pokloniti poznanicima i nepoznatim ljudima za koje pretpostavljam da će se obradovati skromnom poklonu. Devet vrsta sam za sada napravila: linzer cvetći sa makom, andjeoske oči, burgerland venčići, tirolski linzer, kokos makron, poljupci sa orasima, keksići sa puterom od kikirikija, stračatela linzer i zvezdice sa božićnim začinima. Od navedenih kolačića svaki je perfektna božićna, slavska, zimska poslastica. Ovako pripremajte linzer cvetiće sa makom!

Sasatav:

  • 250 g maslaca
  • 140 g šećera u prahu
  • 140 g mlevenog maka (bez dodataka)
  • 280 g brašna
  • pekmez za spajanje keksa (kajsija, malina ili po želji)
  • za dekoraciju: 200 g šećera u prahu, 1 belance, 1 kaš.gustine, par kapi limonovog soka
Priprema:

1. Mikserom umutimo maslac i šećer u prahu, dodamo mak i brašno, umesimo i dobićemo glatko testo. Testo umotamo u providnu foliju, ostavimo na hladnom mestu 30 minuta, ali može se ostaviti i preko noći, pa sutradan nastaviti sa radom.

2. Radnu površinu pospemo brašnom, testo razvijemo oko 3 mm debljine. Modlicama vadimo cvetiće, pola sa rupicama, pola bez rupica. Poredjamo ih u tepsiju obloženu papirom i pečemo u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 5-6 minuta. Obratite pažnju da ivice ne dobiju braon boju. 

4. Kada ih izvadimo iz rerne biće još mekani na dodir, ali kako se hlade biće čvršći. Kada su se ohladili možemo ukrasiti gornje delove sa rupicama. Za glazuru šećeru u prahu dodamo jedno belance i par kapi limunovog soka, dobro izmešamo. Smesu stavimo u deblju najlon kesicu, makazama odsečemo jedan ćošak i dekorišemo po želji. 

5. Kada je glazura suva, zalepimo keksiće odabranim džemom. Lepše izgleda ako pekmez prethodno zagrejemo u šerpici i lepimo. Ako volite umesto bele glazure možete ih uvaljati u šećer u prahu. Čuvamo ih u zatvorenoj metalnoj kutiji.

                                                                Prijatno!
 













Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen