Jednostavno ne smeju nedostajati sa božićnog tanjira ovi ukusni sitni kolačići. Verovatno mnogima je poznat ovaj recept iz Austrije, ja ću ga ipak objaviti. Veoma se lako priprema, mogu vam i deca pomoći, pa će biti još veća radost i doživljaj. Moja mama je redovno pravila ove keksiće za Božić, za Uskrs i za druge slave. Ja sam joj uvek pomagala, vadila krugove sa modlicom, redjala sam ih u tepsiju i posle sam ih punila pekmezom. Mama me je podržavala u svemu, valjda otuda potiče moja ljubav prema pravljenju kolača i torti. Meni su moji sinovi pomagali u pravljenju kolača, a sada moji unuci mi pomažu. Evo recepta.
Sastojci:
- 350 g brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 2 žumanca
- prstohvat soli
- džem od ribizle, maline ili jagode
- šećer u prahu za posipanje
Sve sastojke sjediniti i umesiti glatko testo. Umotamo ga u providnu foliju i ostavimo na hladnom mestu 30 minuta.
Testo na radnoj površini posutoj brašnom razvijemo otprilike na 3mm. Okruglim kalupom vadimo krugove, jednaki broj za podlogu i za gornji deo sa rupicama.
Poredjamo ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavimo u zagrejanu rernu na 190 stepeni oko 9-10 minuta (zavisi od rerne). Moramo paziti da ne izgore.
Ohladjene kolačiće napunimo. Donji deo premazati džemom, gornje delove posuti prah šećerom i nakon toga ih spojiti.
Keksiće možete slagati u kutiju sa poklopcem. 2-3 nedelje ostju sveži.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen