Angyalszem, huszárcsók, pávaszem néven ismert ez a falatnyi finomság, mely igazi ékszerdoboz a tálcán. Ékszerdoboznak neveztem már a "Huszárcsók-finom, omlós aprósütemény karácsonyra" című 2017. december 8-án megjelent írásomban is. Azt a receptet akkor (2017 december 8.), a húszárcsókot mandulával gazdagítottam és az a változat is nagyon finom, megtalálhatjátok a recepteim között. A mai Angyalszem receptem síma, omlós tésztából készül. Egyszerű az elkészítése, a tészta összeállítása után csomagoljuk fóliába és fél órára tegyük hideg helyre. Majd formázzunk kis golyókat és egy fakanál nyelével nyomjunk bemélyedést a közepébe. Már sütés előtt is megtölthetjük a bemélyedést finom lekvárral, de ha sülés ütán töltjük tökéletes lesz az eredmény. Most nem szórtam meg porcukorral.
Hozzávalók ( 70-80 darabhoz):
- 250 g liszt
- 100 g cukor
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- 3 tojás sárgája
- 150 g vaj
- piros ribizli lekvár (zselé) vagy málna lekvár ( vagy tetszés szerint)
1. A vajat keverjük habosra a sóval, cukorral és vaníliás cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojás sárgákat és a reszelt citrom héját.
2. Szitáljuk hozzá a lisztet és gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Csomagoljuk fóliába és tegyük hideg helyre fél órára.
3. A pihentetés után formázzunk diónyi golyókat a tésztából, tegyük papírral bélelt tepsibe. Vegyünk egy fakanalat és a végével nyomjunk bemélyedést a golyók közepébe, de vigyázzunk, ne lyukasszuk át a tésztát. A kis mélyedésekbe már sütés előtt is tehetünk lekvárt, de megtörténhet, hogy sütés közben kissé kifolyik a lekvár. Inkább sütés után töltsük meg őket.
4. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 11 perc alatt kisül.
5. Ha a lekvárban vannak nagyobb gyümölcs darabok, ajánlom, hogy nyomkodjuk át egy szűrőn. Legjobb zselés lekvárt használni, mert az homogén állagú. A lekvárt melegítsük fel és egy kiskanállal töltsük meg a mélyedéseket. Ahogy teljesen kihül, meg fog száradni a lekvár.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen