Translate

Dienstag, 14. Dezember 2021

Diós / mogyorós korong karácsonyra / Walnuss-,Haselnussplätzchen

 

Biztos sokan emlékeztek a lagzik egyik előkelő süteményére. A szépen felsorakoztatott sütemények egyik sztárja a diós korong volt a kisoroszi lakodalmakban is. Karácsonyra, Húsvétra, névnapokra, templombúcsúra is sütötték. Keresem a régmúlt karácsonyok ízét, illatát, lapozom anyu régi süteményreceptes füzetének megsárgult, kopott lapjait, mert annyira szeretném még egyszer érezni azt a boldog érzést, mint régen. Régen imádtuk a legegyszerűbb ételeket, örültünk a szaloncukornak és a narancsnak, ajándék nem volt a fenyőfa alatt, de nem is hiányzott. Boldogok voltunk ajándék nélkül is. Ma is csak rajtunk múlik milyen lesz a Karácsony, mert a boldogságot nem lehet megvásárolni. Ezt a falatnyi boldogságot azonban könnyű elkészíteni, tetszés szerint lehet díszíteni olvasztott csokival vagy egész mogyoróval, dióval. Itt az eredeti recept!

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 14 dkg margarin (vaj)
  • 7 dkg porcukor
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • 3 tojássárgája
Diós vagy mogyorós tojáshab:

  • 3 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg darált dió vagy mogyoró
Elkészítés:

1. A hozzávalókból síma tésztát gyúrunk, ha ragad tegyük hideg helyre (csomagoljuk háztartási fóliába). Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagra és szaggassunk apró korongokat. Sorakoztassuk papírral bélelt tepsibe.

2. A tojásfehérjét verjük fel, adjuk hozzá a porcukrot és addig verjük, amíg kemény habot kapunk. A habhoz adjuk a darált diót vagy mogyorót, keverjük össze. Ebből kis halmokat rakunk a korongokra, úgy, hogy karima maradjon a tésztából. A töltelék közepébe egy-egy szem mogyorót vagy fél esetleg negyed diót nyomunk. De ez el is maradhat.

3. Előmelegített sütőben 170 fokon 10-15 percig sütjük. A kisült korongokra olvasztott csokoládát csorgathatunk, az is szép díszítés lehet.                                                                                                          

                                                      Jó étvágyat!







Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen