Biztos sokan emlékeztek a lagzik egyik előkelő süteményére. A szépen felsorakoztatott sütemények egyik sztárja a diós korong volt a kisoroszi lakodalmakban is. Karácsonyra, Húsvétra, névnapokra, templombúcsúra is sütötték. Keresem a régmúlt karácsonyok ízét, illatát, lapozom anyu régi süteményreceptes füzetének megsárgult, kopott lapjait, mert annyira szeretném még egyszer érezni azt a boldog érzést, mint régen. Régen imádtuk a legegyszerűbb ételeket, örültünk a szaloncukornak és a narancsnak, ajándék nem volt a fenyőfa alatt, de nem is hiányzott. Boldogok voltunk ajándék nélkül is. Ma is csak rajtunk múlik milyen lesz a Karácsony, mert a boldogságot nem lehet megvásárolni. Ezt a falatnyi boldogságot azonban könnyű elkészíteni, tetszés szerint lehet díszíteni olvasztott csokival vagy egész mogyoróval, dióval. Itt az eredeti recept!
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 14 dkg margarin (vaj)
- 7 dkg porcukor
- 1 csomag vaniliás cukor
- 3 tojássárgája
- 3 tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg darált dió vagy mogyoró
1. A hozzávalókból síma tésztát gyúrunk, ha ragad tegyük hideg helyre (csomagoljuk háztartási fóliába). Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagra és szaggassunk apró korongokat. Sorakoztassuk papírral bélelt tepsibe.
2. A tojásfehérjét verjük fel, adjuk hozzá a porcukrot és addig verjük, amíg kemény habot kapunk. A habhoz adjuk a darált diót vagy mogyorót, keverjük össze. Ebből kis halmokat rakunk a korongokra, úgy, hogy karima maradjon a tésztából. A töltelék közepébe egy-egy szem mogyorót vagy fél esetleg negyed diót nyomunk. De ez el is maradhat.
3. Előmelegített sütőben 170 fokon 10-15 percig sütjük. A kisült korongokra olvasztott csokoládát csorgathatunk, az is szép díszítés lehet.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen