Translate

Mittwoch, 8. Dezember 2021

Habos linzer koszorú (őrvidéki) / Burgenländer

A lekváros linzerkarika roppanós habrózsákkal kötelező karácsonyi aprósütemény. Eredeti német Burgenländer, klasszikus linzer tésztából, finomabb házilekvárral nagyon mutatós és finom is. A kiszagatott tésztát mindig kicsit elősütöm (160 fokon kb.10 percig), majd a sütőből kivéve habbal díszítem és mehet vissza a sütőbe (140 fokon 10 percig). Szépet mutat, ha piros lekvárral díszítjük. Fontos, hogy egy szűrőn átnyomkodjuk a lekvárt, hogy sima legyen. Ime a recept.

Hozzávalók:
  • 275 g liszt
  • 250 g vaj
  • 50 g cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
Habcsók:
  • 3 tojésfehérje
  • 250 g porcukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • pár csepp citromlé
Díszítés:
  • piros ribizli vagy málna, eper lekvár
Elkészítés:
1. Először a vajat és a cokrot kikeverjük és egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, gyúrjuk össze és átlátszó fóliába csomagoljuk, tegyük hideg helyre legalább 30 percre.
2. A tojásfehérjéket kevés citromlével verjük fel robotgéppel és több részben adjuk hozzá a porcukrot és étkezési keményítőt. Addig verjük, míg szép fényes, kemény habot nem kapunk.
3. Lisztes felületen 3mm vastagra nyújtsuk ki a tésztát és egy virágformával szaggassuk ki. Két tepibe tegyünk sütőpapírt és sorakoztassuk egymás mellé a virágkorongokat. Előmelegített sütőben 160 fokon kb.10 percig sütjük.
4. A habot töltsük csillagcsőrű habzsákba. Az elősütött korongokra nyomjunk pöttyöket (nálam 6 szirmú virágminta, minden sziromra egy-egy pötty). Tegyük vissza a sütőbe, 140 fokon kb. 10 percig szárítjuk a habot. 
5. A lekvárt felmelegítjük és a kihűlt sütik közepét megtöltjük. Amikor teljesen kihűlt a lekvár és meszáradt, tegyük egy zárható dobozba. 2-3 hétig is eláll, de nem hiszem, hogy addig marad belőle.
                                                                Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen