Translate

Mittwoch, 15. Dezember 2021

Linzer patkó lekvárral / Linzer Kipferl

 

Számos fajtája létezik a linzereknek, a linzertésztáknak és nagy előnye, hogy sokáig eláll. Némelyik fajta pár nap múlva még finomabb, hiszen akkor puhul meg igazán. Azonkívül rengeteg változatban el lehez készíteni, bármilyen lekvárral, dió, méz, kakaó hozzáadásával és bármilyen alakúra formázhatjuk. A díszítés pedig végtelen. Jóval az ünnepek előtt elkészíthető és dobozokban több hétig eláll. Ez a recept, mint a legtöbb linzer, ahogy a neve is mondja, Ausztriából ered. Én először készítettem, legközelebb valamennyivel kisebbre formálom a patkókat, az íze azonban isteni. Itt a recept!

Hozzávalók (kb.50 darab):

  • 250 g puha vaj (fontos, hogy puha legyen, ezért egy nappal a készítés előtt vegyük ki a hűtőből)
  • 150 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojássárgája
  • 3 evőkanál frissen préselt citromlé
  • csipet só
  • 50 g étkezési keményítő
  • 300 g liszt
  • 200 g étcsokoládé és 80 g vaj a mázhoz
  • málnalekvár vagy más lekvár
Elkészítés:

1. A tészta készítése előtt egy nappal vegyük ki a vajat a hűtőből, mert fontos, hogy nagyon puha legyen. A tojássárgája is ugyanolyan hőmérsékletű legyen, mint a vaj, ezért a tojásokat is vegyük ki előtte a hűtőből. Robotgéppel keverjük ki a vajat, porcukrot és vaníliás cukrot. Közben adjuk hozzá a tojások sárgáját és a citrom levét. Végül szitáljuk a masszához a lisztet, étkezési keményítőt és a sót. Robotgéppel rövid ideig, a legnagyobb fokon keverjük el a masszát, melynek krémes állaga kell, hogy legyen. Ha szükséges adjunk hozzá pár csepp citromlét.

2. A krémállagú masszát tegyük egy habzsákba és nagyobb lyukú csillaggal a végén.                                  

Két tepsi aljára tegyünk sütőpapírt és nyomjunk patkókat a habzsákból. Előmelegített sütőben 175 fokon 12-14 percig sütjük. A kekszet hagyjuk a tepsiben kihűlni, mert melegen könnyen törik.                            3.Málnalekvárral ragasztottam össze, melyet először átpasszíroltam egy szűrőn, majd felmelegítettem.                         

Két patkót összeragasztunk a lekvárral, a két végét pedig csokoládémázba mártjuk. Amikor megszáradt a csokimáz, dobozba rakjuk. Igazi karácsonyi desszert, szerintem megállja a helyét az ünnepi asztalon.    

                                                           Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen