Eredeti neve Eisenbahner, klasszikus karácsonyi osztrák keksz. A német leírás szerint, neve a kinézésére utal, a sütemény két szélén marcipánmasszából készült csíkok a sínpárt szimbolizálják. Házi készítésű málna lekvárral töltöttem, nagyon finom lett. Legközelebb azonban átpaszírozom a lekvárt, mert esztétikailag zavartak a málna magvak, a fotón még jobban látszanak, mint élőben. Ribizli lekvárral is biztos jót mutatna. Fontos, hogy a lekvár savanykás és a színe piros legyen. Különben nem bonyolult az elkészítése, mégis különleges. Először sütöttem meg, ezután renszeresen sütöm majd. Itt a recept!
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g liszt
- 100 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 tojássárgája
- 200 g vaj
- 200 g piros savanykás lekvár
- 200 g marcipán
- 1 tojásfehérje
- 25 g porcukor
- 25 g olvasztott vaj
1. Összekeverjük a lisztet, porcukrot, vanília cukrot, hozzáadjuk a reszelt citrom héját. A hideg vajdarabokkal elmorzsoljuk a lisztet és hozzáadjuk a tojássárgáját. Összegyúrjuk. Ha ragad, csomagoljuk folpakba és tegyük hűtőbe.
2. Egy aprítóba tegyük a marcipánt és a többi hozzávalókat, turmixoljuk csomómentesre. A massza legyen keményebb. Tegyük egy habzsákba, csillagformájú toldalékkal. Ha a krém nem elég szilárd, adjunk hozzá kevés finomra őrölt mandulát.
3. A tésztát lisztes felületen kinyújtjuk kb. 3mm vastagra. Éles késsel vágjuk 5 cm széles csíkokra. Én a tésztát sütőpapíron nyújtottam ki, könnyebben átrakosgattam a csíkokat a papírral bélelt tepsibe. Ebből a mennyiségből nekem majdnem két tepsivel lett. Tegyük előmelegített sütőbe, 180 fokon kb 5-6 percig sütjük félkészre. Vegyük ki a sütőből és a marcipánt rányomjuk a tésztára, mint a vonatsíneket. Mindegyik tészta szélére két csíkot nyomunk, a szélén pár millimétert kihagyunk. A közepén maradt üres helyet később lekvárral töltjük. Most ismét betegyük a sütőbe és kb.5 perc alatt készre sütjük.
4. A lekvárt felmelegítjük. Ha darabos botmixerrel pürésítjük. Még melegen a meleg sütikre kanalazzuk. Amikor teljesen kihűlt, éles késsel óvatosan 2-2,5 cm darabokra szeleteljük. Óvatosan kezeljük, mert elég törékeny.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen