Translate

Mittwoch, 15. Dezember 2021

Kolačići sa orasima ili lešnicima / Walnuss-Haselnussplätzchen

 

Ovo je stari recept iz mamine sveske po kom je ona godinama pravila ove divne keksiće za Božić, Uskrs, za slave i za svadbe. Mogu se praviti sa orasima, lešnicima ili sa bademom. Veoma su ukusni, tope se u ustima. Mama ih je pravila isključivo sa orasima i na kraju ih je ukrasila glazurom od čokolade. Ja sam ovaj put napravila sa lešnicima, umesto čokolade kao ukras koristila sam cele lešnike. Pored modernijih, volim i starinske recepte i smatram da je i pre mnogo decenija bilo odličnih recepata, koje svakako treba sačuvati od zaborava. 

Sasatav:

  • 30 dkg brašna
  • 14 dkg margarina ili maslaca
  • 7 dkg šećera u prahu
  • 1 omot vanilin šećera
  • 3 žumanca
Nadev:

  • 3 belanca
  • 25 dkg šećera u prahu
  • 25 dkg mlevenog oraha ili lešnika
Priprema:

1. Od navedenih sastojaka napravimo testo. Ako se lepi, stavimo ga u providnu foliju i ostavimo na hladnom mestu. Zatim ga razvaljamo  i okruglim kalupom (oko 4 cm prečnika) vadimo krugove, redjamo ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. 

2. Belanca umutimo mikserom, dodamo šećer i dalje mutimo da bude čvrsta pena. Dodamo mleveni orah i izmešamo. Na sredinu svakog kružića staviti kašikicom nadev i u sredinu stavimo po jedan lešnik (malo pritisnemo). 

3. Kolačići se peku u unapred zagrejanoj rerni na 170 stepeni 10-15 minuta da blago porumene. Ohladjene keksiće prošarajte otopljenom čokoladom.                                                                                   

                                                           Prijatno!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen