Translate

Donnerstag, 9. Dezember 2021

Linzer sa džemom i puslicama- Gradišće linzer / Burgenländer

 

Ovi slatki zalogaji zaista ne smeju faliti sa tacne za blagdanski sto. Ovaj recept potiče iz Burgenlanda (Gradišće) istočni deo Austrije, deo Panonske nizije. Podloga je od linzera, stavila sam ih desetak minuta da se peku i tek tada sam ukrasila sa penom od belanaca. Na taj način zvezdice od pene će ostati bele posle pečenja. Koristila sam džem crvene boje (ribizla ili malina, jagoda). Ako džem/pekmez sadrži komadiće voća, treba ga propasirati kroz cetku, zatim staviti da se zagreje i puniti sredinu keksića. 

Sastojci:

  • 275 g brašna
  • 250 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 3 žumanca
  • 1 kesica vanilin šećera
  • pekmez od ribizle ili maline ili jagode
Za puslice:

  • 3 belanca
  • 250 g šećera u prahu
  • nekoliko kapi od limuna
  • 1 kafena kašika gustina
Priprema:

1. Umutimo maslac i šećer, dodamo žumanca. Na kraju dodamo prosijano brašno i umesimo testo. Testo umotamo u providnu foliju i ostavimo na hladnom mestu najmanje 30 minuta.

2. Belanca i limunov sok umutimo mikserom, postepeno dodajemo šećer i gustin. Mutimo dok ne dobijemo čvrtsu penu.

3. Radnu površinu pospemo  brašnom i razvijemo testo 3mm debljine. Kalupom u obliku cveta vadimo krugove i slažemo u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Stavimo u unapred zagrejanu rernu na 160 stepeni i pečemo oko 10 minuta (zavisi od rerne). 

4. Penu od belanaca stavimo u vrećicu za ukrašavanje sa zvezdastim otvorom i stavljamo zvezdice male rozete po rubovima keksića. Smanjimo temperaturu na 140 stepeni i vratimo tepsiju u rernu na još 10 minuta (zavisi od rerne). 

5. Zagrejemo džem. Kada su se linzeri ohladili, sredinu napuniti toplim džemom. Ostaviti neko vreme da se džem osuši i redjamo ih u kutiju sa poklopcem.                                                                                   

                                                         Prijatno!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen