Translate

Montag, 31. Oktober 2016

Čokoladna torta sa brusnicama

Oni koji vode računa o zdravoj ishrani tj. koji se svesno hrane, znaju da je brusnica jedna od najzdravijih voća. Potiče iz Severne Amerike, gde su je već Indijanci koristili za ishranu, kao lek i za religijske svrhe. Brusnica (engleski: Cranberry) je bogata vlaknima, vitaminom C-,A-,B-,E, beta-karotenom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom itd.
Brusnica se može koristi kod baterijskih i gljivičnih infekcija, kod lečenja urinarnog trakta, pomaže kod reume, gihta i bubrežnih kamenaca, čira na želucu, bolesti zuba i desni, oslabljenog imuniteta, dijabetesa, bolesti oka, kao prevencija kardio-vaskularnih bolesti, kao prevencija karcinoma dojki, prostate, želuca i debelog creva. Brusnica je prirodan antibiotik i antioksidans: sprečava srčane bolesti, prirodna obrana od ateroskleroze, usporava starenje, pomaže kod parodontalnih bolesti desni, kod čira na želucu, pomaže kod raznih infekcija.
Brusnica se koristi sveže, sušeno ili zamrznuto. Koristi se u kuhinji za pravljenje deserta, odlično se slaže uz meso, može se praviti sok, džem ili čaj. Sušene brusnice su takodje jako ukusne.
Ova torta je jedna velika količina "čokoladnesreće". Šta čini ovu čarobnu tortu neodoljivom? Kiselkasti ukus brusnica još intenzivnije ističe ukus čokolade i kakao praha, odlična kombinacija kiselog-slatkog i gorkog ukusa. Zaista neodoljiva!
Sastojci:
Za testo:
  • 200 g maslaca ili margarina
  • prstohvat soli
  • 300 g šećera
  • 6 jaja ( veličine M)
  • 1 Bourbon-vanilin šećer ili 2 obična vanilin šećera
  • 150 g čokolada za kuvanje
  • 50 g kakao praha
  • 1,5 kafene kašike praška za pecivo
  • 125 g brašna
Krem:
  • 500 g jabuke
  • 2 dl soka od Cranberry (brusnica)
  • 35-40 g gustine
  • 3 kašike šećera
  • 300 g smrznute brusnice
Preliv:
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 100 g mlečne čokolade
  • 1 dl slatke pavlake (kravlje) za šlag
Priprema:
1. 150 g čokolade izlomimo na sitne komade i iznad pare istopimo. Dobro izmešamo i ostavimo malo da se ohladi (da bude mlako).
2. Maslac, so, vanilin šećer i šećer penasto umutimo, dodamo jedno po jedno jaje i dalje mutimo mikserom. Polako dodamo istopljenu čokoladu. dalje mešamo. Posebno promešamo brašno, kakao prah i prašak za pecivo i prosejemo u masu. Dobro izmešamo.
3. Dno jednog okruglog kalupa od 26 cm prečnika obložimo papirom za pečenje i testo sipamo u kalup. Poravnamo, zatim stavimo u unapred zagrejanu rernu na 175 stepeni, a rerna sa ventilatorom na 150 stepeni i pečemo oko 45 minuta. Eventualno posle 25 minuta na tortu možemo staviti alu-foliju (samo stavimo preko torte, ne treba hermetički zatvoriti kalup-treba da izadje para). Alu-folija služi kao zaštita da se gornji deo torte ne izgori.
Kada smo izvadili tortu iz rerne, ostavimo da se malo ohladi u kalupu, ali stranicu sa jednom nožem odvojimo od kalupa. Izvadimo tortu iz kalupa. kada se skroz ohladila, presečemo na dva dela.
Krem:
4. Jabuke ogulimo, isečemo na sitne kockice, stavimo u jedan sud i dodamo 1,5 dl soka od cranberry.
Kuvamo oko 6-8 minuta.
5. Gustinu dodamo šećer i 0,5 dl soka od cranberry i dobro izmešamo. Kada je jabuka skoro gotova, dodamo odkravljenu brusnicu i pomešamo. Ostavimo da još jednom proključa i umešamo gustin. Oko 1-2 kuvamo još, stalno mešamo, zatim ostavimo da se ohladi.
6. Gornji deo piškote stavimo na jednu tacnu i oko nje postavimo prsten od kalupa za tortu. Rasporedimo kompot od jabuke i brusnice po piškoti, položimo donji deo piškote. Ako ovako filujemo tortu, da gornji deo piškote stavimo dole, a donji deo gore, torta će lepše izgledati, imaće lepši oblik. Tortu stavimo na 2 sata u frižider.
7. 150 g čokolade za kuvanje i 100 g mlečne čokolade sitno izlomimo, stavimo u jedan sud i dodamo slatku pavlaku za šlag. Ugrejemo i stalno mešamo sve dok se čokolada ne istopi. Kada je masa ujednačena, skinemo sud sa vatre i ostavimo malo da se ohladi. Povremeno promešamo dok se hladi, zatim premažemo preko gornjeg dela torte. Umesto da savršeno, reljefno treba da izgleda glazura.
Jedan sat ostavite u frižideru. Sečemo sa nožem umočenim u vrelu vodu.
  
                                            Prijatno!





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen