Translate

Mittwoch, 4. Januar 2017

Céklaleves nemcsak a hideg napokra, hanem mint kiváló zsírégető is

A cékla egy gyógyító szuperzöldség, nemcsak a rák megelőzésében segíthet, hanem a magas vérnyomást is csökkenti, serkenti a vér áramlását és ezáltal serkenti az agy működését. Akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet. Antioxidánsokat tartalmaz, melyek hatásosak nemcsak a rák megelőzésében, hanem más betegségek megelőzésében is. A sportolók kedvenc eledele, mert állóképesség-javító tulajdonságokkal is rendelkezik. A benne található betain normalizálja a gyomorsav termelődését és támogatja a máj működését. Tartalmaz C-, B-vitaminokat, beta-karotint, de sok vasat, rezet, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. Vérszegénység esetén nagyon hasznos a fogyasztása, ugyan úgy vérveszteségkor is.
Frissen lereszelve egy finom öntettel kitűnő saláta, de levesként is nagyon finom télen melegen, nyáron pedig hidegen fogyasztva. Levesként sok variációja létezik. Egy adag 198 kcal tartalmaz!
Hozzávalók 4 személyre:
  • 500 g friss cékla
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 150 g burgonya ( 1 nagyobb burgonya)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • 1 liter alaplé-zöldség ( vagy bouillon)
  • 1 dl tejszín
  • 4 kávéskanál tejfölös vagy ecetes torma ( csípős)
Elkészítése:

1. A hagymát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk. A céklát és a burgonyát is megtisztítjuk és egyforma apró kockára vágjuk. Az olajon 5 percig pároljuk a céklát és a burgonyát.
2. Felöntjük a zöldségalaplével és 30 percig puhára főzzük.
3. Botmixerrel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk.
4. Hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk még egyszer.
5. Tálaláskor minden tányér levesre teszünk egy kávéskanál tejfölös tormát és meghintjük petrezselyemzölddel.


                                             Jó étvágyat!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen