Translate

Donnerstag, 5. Januar 2017

Édesburgonya- avagy batáta krémleves gyömbérrel és kókusztejjel

Batáta vagy édesburgonya habár semmi köze a burgonyához, de aki teheti feltétlenül  kóstolja meg. Nagyon gazdag beta-karotinban, B- vitaminokban, valamint C- és E vitaminban. Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink található benne. A kutatók azt állítják, hogy daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe. Szabályozza a vércukor szintet, rostokban gazdag ezért serkenti az emésztést, stresszlebontó hatása is van édeskés íze miatt.
Batátát több féleképp is értékesíteni tudjuk a konyhában különféle levesek, saláták, köretek, egytálételek és édesség formájában. Nagyon ízletes a sült batáta is.
A leves elkészítéséhez kb. 40 percre van szükségünk.
Hozzávalók 4-5 személyre:
  • 1 közepes fej vörös hagyma
  • dió nagyságú friss gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 piros chili paprika
  • 500 g édesburgonya -batáta
  • 200 g sárgarépa
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 doboz ( 400 ml) kókusztej
  • 1 liter leves alap ( bouillon)
  • só, bors
A húsgombócokhoz:
  • 400 g darált sertés vagy marhahús
  • 1-2 szelet kenyér ( én rozskenyeret használtam)
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál paradicsom krém
  • 1 kávéskanál őrölt keménymag
  • só, bors
  • olaj a sütéshez
Elkészítése:
1. A hagymát, gyömbért, fokhagymát, chilit apróra vagdaljuk. Az édesburgonyát és a sárgarépát egyenlő kockára vágjuk.
2. A hagyma 3/4 részét üvegesre pároljuk az olajon, hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért és a chilit. Az édesburgonyát és a sárgarépát is köze keverjük. Felöntjük kókusztejjel és a leves alappal. Forrástól 20 percig főzzük lassú tűzön.
3. Amíg a leves fő, elkészítjük a húsgombócokat is. Hideg vízbe beáztatjuk a kenyeret. A darálthúst összedolgozzuk a sóval, borssal, az őrölt keménymaggal, a tojással, a megmaradt vöröshagymával és a paradicsom krémmel. A kenyeret kinyomkodjuk és a hússal jól összegyúrjuk. Kb. 30-32 gombócot formálunk és forró olajon 6-8 perc alatt szép pirosas barnára sütjük.
4. A levest botmixerrel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges adjunk hozzá vizet. Forraljuk még egyszer föl.  

 Felszolgáláskor minden tányér levesbe tegyünk 2-3 húsgombócot és szórjuk meg petrezselyemzölddel.


                                           Jó étvágyat!





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen