Batátát több féleképp is értékesíteni tudjuk a konyhában különféle levesek, saláták, köretek, egytálételek és édesség formájában. Nagyon ízletes a sült batáta is.
A leves elkészítéséhez kb. 40 percre van szükségünk.
Hozzávalók 4-5 személyre:
- 1 közepes fej vörös hagyma
- dió nagyságú friss gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 piros chili paprika
- 500 g édesburgonya -batáta
- 200 g sárgarépa
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 doboz ( 400 ml) kókusztej
- 1 liter leves alap ( bouillon)
- só, bors
A húsgombócokhoz:
- 400 g darált sertés vagy marhahús
- 1-2 szelet kenyér ( én rozskenyeret használtam)
- 1 tojás
- 1 evőkanál paradicsom krém
- 1 kávéskanál őrölt keménymag
- só, bors
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
1. A hagymát, gyömbért, fokhagymát, chilit apróra vagdaljuk. Az édesburgonyát és a sárgarépát egyenlő kockára vágjuk.
2. A hagyma 3/4 részét üvegesre pároljuk az olajon, hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért és a chilit. Az édesburgonyát és a sárgarépát is köze keverjük. Felöntjük kókusztejjel és a leves alappal. Forrástól 20 percig főzzük lassú tűzön.
3. Amíg a leves fő, elkészítjük a húsgombócokat is. Hideg vízbe beáztatjuk a kenyeret. A darálthúst összedolgozzuk a sóval, borssal, az őrölt keménymaggal, a tojással, a megmaradt vöröshagymával és a paradicsom krémmel. A kenyeret kinyomkodjuk és a hússal jól összegyúrjuk. Kb. 30-32 gombócot formálunk és forró olajon 6-8 perc alatt szép pirosas barnára sütjük.
4. A levest botmixerrel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges adjunk hozzá vizet. Forraljuk még egyszer föl.
Felszolgáláskor minden tányér levesbe tegyünk 2-3 húsgombócot és szórjuk meg petrezselyemzölddel.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen