Translate

Dienstag, 24. Januar 2017

Vaníliás habos képviselőfánk

 
Ha farsang, akkor fánk! Úgy tartják, hogy a farsang egyik fő része a különféle csörögefánk, szalagosfánk, képviselőfánk, kitolófánk, eclair-fánk, egyszerű fánk, különleges fánk.
Már többször sütöttem képviselőfánkot, most mégis nehezen fogtam hozzá. Nem az elkészítése miatt, mert gyorsan megvan, hanem a hozzá szükséges eszközök elmosogatása miatt. Ajánlom is mindenkinek, hogy már előző nap megsüthetitek a fánkokat és másnap nyugodtan megtölthetitek. Ugyanis ha egyszerre készül a fánk a töltelék és a hab, rengeteg mosogatni való lesz!
De megéri, mert csudálatosfinom lett, cukrászdában ilyen finomat biztosan nem kaptok (mert az otthonkészültnek nincs párja)!
A tészta elkészítéséhez kb. 20  percre van szükség.
Hozzávalók a fánkhoz:
  • 200 g liszt
  • 5 tojás
  • csipetnyi só
  • 100 g vaj
  • 375 ml víz
  • 1 kávéskanál sütőpor
A fánkok elkészítése:
1. A vizet a vajjal és sóval forraljuk fel. Szitáljuk hozzá a lisztet és egy főzőkanállal erőteljesen kavarjuk alacsonyabb hőfokon. Kb. 3 percig kevergessük, a massza legyen csomómentes, labda alakúvá formálódjon és váljon el az edény aljától.
2. Félretesszük és hozzáadjuk az első tojást. Addig keverjük (elektromos mixerrel), amíg a tojás nem válik eggyé a tésztával. Ekkor adjuk hozzá a második tojást és ismét keverjük el, hogy homogén masszát kapjunk. Ugyanígy járjunk el a többi tojással is. Mindig csak egy tojást adjunk egyszerre a tésztához.
3. Lágy, fényes tésztát kapunk. Keverjük el benne a sütőport is. Végül a tésztát tegyük nyomózsákba és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk nagyobb dió nagyságú halmokat, attól függően mekkora fánkokat akarunk. Ügyeljünk, hogy a halmocskák közt legyen elegendő hely (kb. 4 cm), mert meg fognak nőni.
4. Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük 20 - 25 percig. A sütés időszak alatt semmiképpen se nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a fánkok összeesnek! Több receptben is szerepel, hogy a sütő aljára egy tepsibe vizet kell tenni, hogy a fánkok szép nagyra megnövekedjenek. Nem kell a víz a tepsibe, mert a tésztában van elegendő víz ahhoz, hogy a fánkok magukban is felemelkedjenek!
5. Amikor a fánkoknak zsemleszínük van, kivehetjük a sütőből. Még melegen egy éles, recés késsel vágjuk le a tetejüket. A közepéből kiszedhetjük a megmaradt tésztát, de nem fontos, mert így is elég üreges.
Ha előző nap sütjük meg a fánkokat, a töltésig tartsuk őket száraz helyen, hogy ne puhuljanak meg.
Vaníliás krém:
  • 500 ml tej
  • 5 tojássárgája
  • 1 vanília rúd vagy 3-4 csomag vaníliás cukor
  • 120 g cukor
  • 40 g étkezési keményítő
  • 200 ml tejszín
Tejszínes réteg:
  • 300 ml tejszín
  • 3 kanál porcukor
  • 1 csomag habfixáló
A töltelék elkészítése:

1. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk az étkezési keményítőt, majd a fél liter tejből 4 kanálnyit elveszünk és simára keverjük az egészet.
2. A maradék tejet a vanília rúd magjával vagy a vaníliás cukorral felforraljuk és hozzáadjuk a tojássárgáját, majd sűrű krémmé főzzük. A krém legyen csomómentes, esetleg törjük át egy szitán.
3. A tejszínt verjük kemény habbá és adjuk a kehült vaníliáskrémhez.
4. A 3 dl tejszínt verjük keményre a porcukorral és a habfixálóval.
5. A vaníliakrémet töltsük nyomózsákba, úgyszintén a tejszínhabot is.
6. A fánkokba osszuk el a vaníliás krémet, majd a tetejükre nyomjunk tejszínhabot.
7. Helyezzük rá a tésztakalapot és szórjuk meg porcukorral.


                                             Jó étvágyat!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen