Sastojci:
- 500 g makarona
- 5 supene kašike olive
- 1 veća ili 2 manje crvene paprike
- 1 veća ili 2 manje zelene paprike
- 2 veće ili 3 manje šargarepe
- 1 praziluk
- 2 češnja belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 2 sveža paradajza
- 500 g mlevenog mesa ( svinjsko, govedje ili mešano)
- 2 supene kašike paradajza iz tube
- 1 dl crnog vina
- 250 g paradajza u komadima iz konzerve
- 150 g tvrdog sira ( na primer kačkavalj, trapista)
- 2 dl kisele pavlake
- so, biber
- 1 veza svežeg oregana ili 1 supena kašika sušenog oregana
Priprema:
1. Makarone kuvajmo u slanoj vodi na uobičajeni način, pazeći da ne budu suviše mekani. Zatim ih ocedimo i dodamo jednu kašiku olive, promešamo.
2. Povrće očistimo, operemo i isečemo na sitne kocke. Crni i beli luk očistimo i isitnimo. Operemo paradajz i isečemo na tanke kolutove. Sveže oregano operemo, osušimo kuhinjskim papirom i sitno iseckamo.
3. U jednu šerpu stavimo dve kašike olive, dodamo povrće ( šargarepu, paprike i praziluk) i kratko dinstamo. Solimo i biberimo, zatim ostavimo sa strane.
U drugu šerpu stavimo 2 kašike olive, stavimo crni i beli luk, paradajz iz tube i mleveno meso. Pomešamo 2-3 puta, zatim dodamo crno vino. Kuvamo na umerenoj temperaturi oko 10 minuta, dok ne ispari skoro sva tečnost. Tada dodajmo komadiće paradajza iz konzerve, pola od iseckanog oregana ili sušeno oregano, so i biber.
4. U jednu dublju tepsiju ili vatrostalnu činiju stavimo malo ulja, zatim rasporedimo polovinu po dno. Preko makarona poredjamo polovinu povrća, zatim preko povrća poredjamo polovinu mesa. Zatim poredjamo ostatak makarona, preko toga ostatak povrća i peko ostatak mesa. Preko mesa poredjamo kolutove paradajza. Pavlaku posolimo i biberimo, zatim prelijemo preko paradajza, i pospemo rendani sir.
Stavimo u zagrejanu rernu i pečemo oko 30 minuta na 200 stepeni ili u rerni sa ventilatorom na 180 stepeni.
Pre služenja pospemo sa ostatkom seckanog origana ili sa seckanim lišćem od peršuna.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen